Dilip Sardjoe gelooft in toekomst bauxietindustrie
31 Aug 2017, 06:32
foto
Dilip Sardjoe beantwoordt vragen tijdens de discussieavond van VES. Links Danny Lachman en Errol Jaeger. (Foto: René Gompers)


Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa, stelt dat er nog kansen zijn voor een bloeiende bauxietindustrie in Suriname met Alcoa als partner. Sardjoe gelooft er heilig in. Op 31 december 2019 zal de stuwdam Surinaams eigendom zijn. Volgens de Brokopondo Overeenkomst zou dat pas in 2032 het geval zijn. Er is een nieuwe overeenkomst in de maak die naar De Nationale Assemblee zal gaan. Dit heeft Sardjoe meegedeeld op de discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) woensdagavond.

Sardjoe, commissielid Errol Jaeger en Danny Lachmon, directeur van de Institite for Graduate Studies & Research (IGSR), hebben uit verschillende invalshoeken inleidingen gehouden over De toekomst van Bauxiet in Suriname. Sardjoe heeft een uitgebreid verslag gedaan van het verloop van de onderhandelingen met Alcoa en de huidige status.

In de tussentijd tot 2019 zal er nog gewoon stroom gekocht worden van Alcoa. Er mogen ondertussen al eigen krachten meelopen om de zaak over te nemen bij de overhandiging, deelt Sardjoe mee. Er komt ook een nieuwe overeenkomst. “Ik mag het nog niet zeggen maar, ik kan u zeggen dat het parlement heeft gevraagd dat de Brokopondo Overeenkomst op 31 december 2019 ophoudt wanneer de stuwdam is overgedragen. De rest van de situatie gaat over in een definitieve ‘agreement’ welke op dit moment wordt voorbereid. Het parlement heeft het nog niet, het wordt voorbereid door deskundigen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May