Mansaram zeer inconsequent over Krijgsraad
07 Feb 2017, 17:47
foto


Tijdens de verkiezingen van 2015, heb ik prettig gewerkt met mevrouw Mansaram. Sedert ze uit de VHP is gestapt schrijft ze artikelen die niet geheel op waarheid berusten. Het is duidelijk dat ze nu continu de partij in een kwaad daglicht probeert te stellen, maar dat zal haar niet lukken. De negatieve berichtgeving van haar maakt de VHP juist groter en sterker.

Mevrouw Mansaram heeft blijkbaar weer eens de opdracht van haar NDP bazen gehad om wat te schrijven. Zo noemt ze de rechterlijke macht in haar ingezonden artikel van 6 februari jongstleden inconsequent en inconsistent. In haar artikel haalt ze daarbij onder meer de Amnestiewet aan:
Mansaram: De Amnestiewet die door DNA werd aangenomen (hoe recht of krom dat ook zou zijn geweest, het is een volwaardig stukje wetgeving), is van de tafel geveegd, terwijl onze rechters lijdelijk behoren te zijn. Dat is het rechtssysteem dat wij nou eenmaal hebben". Verder stelt ze "Komt de jurist Spong met een reactie waarbij hij aangeeft dat de krijgsraad zich niet hoeft te houden aan het requisitoir van de auditeur. Dus zonder requisitoir ook een oordeel kan vellen. Dat is in de Surinaamse rechtspraak nog nooit eerder gebeurd, maar nu in deze specifieke zaak is het dus geoorloofd….?

Deze mening is tegenovergesteld aan een ingezonden stuk van 4 april 2012 met als
titel ‘Krijgsraad kan voorbijgaan aan amnestiewet’.
Toen gaf mevr. Mansaram de volgende mening Ik ben de mening toegedaan dat de krijgsraad voorbij kan gaan aan de omstreden amnestiewet die nu in behandeling is in DNA en dat de krijgsraad tot het uitspreken van een vonnis kan komen. Ze onderbouwde haar mening toen met verschillende voorbeelden. Haar mening over de Amnestiewet was ook duidelijk: Het zal inmiddels meer dan duidelijk zijn voor elke weldenkende Surinamer dat de huidige amnestiewet, (welke een aanvulling beoogt op de al van onwaarde verklaarde amnestiewet van 1989, afgekondigd in 1992) op basis van de grondwet, internationale verdragen en jurisprudentie heel eenvoudig buiten toepassing kan worden gelaten door de Krijgsraad. En over de krijgsraad en de rol van de NDP gaf ze het volgende aan: Ik kijk uit naar de verrichtingen van de Krijgsraad, moedige mannen en vrouwen die de aanpak van de decembermoorden hebben aangedurfd met alle risico's van dien. Maar ik kijk ook uit naar de verrichtingen van de NDP die steeds tijdens openbare optredens inzake de initiatief amnestiewet zich van zeer onsportieve zijde heeft laten zien. Volgens velen is het walgelijkst de intimiderende toon waarop André Misiekaba een 'burgeroorlog' probeert te forceren. Wat een schande!

De Amnestiewet is niet gewijzigd, de moedige mannen en vrouwen van de Krijgsraad zijn er nog steeds, en fractieleider Misiekaba van de NDP probeert ook nu weer te intimideren. Het gaat nog steeds om dezelfde rechtszaak. Het enige dat gewijzigd is, is de positie van mevr. Mansaram. Zij kon toen kennelijk vrijuit nadenken en schrijven, maar loopt nu in het keurslijf van de NDP; dezelfde partij die ze indertijd ‘gebrek aan intellectuele bagage’ verweet. Dus niet de Krijgsraad en de rechters zijn inconsequent en inconsistent, maar mevr. Mansaram. Het zou goed zijn wanneer ze zich niet meer laat lenen voor goedkope propaganda van de NDP, want ze maakt zichzelf alleen maar belachelijk. De VHP daarentegen blijft consistent en consequent met haar standpunt dat de Rechtsstaat ondersteund en versterkt moet worden.

Idris Naipal

P.S. Leest u ook het ingezonden artikel van mevrouw Mansaram over de decembermoorden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May