Gopex-directeur: Vertrouwen agrarische sector zoek
01 Nov 2016, 10:05
foto
Bhiesnoe Gopal (r) directeur Gopex met de kwaliteitsmanager van zijn bedrijf, Razia Alli.


In Suriname is er geen vertrouwen in de agrarische sector. Lokale banken verlenen geen medewerking aan de sector, omdat ze er weinig toekomst in zien. Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex International NV, ziet graag meer medewerking van de private sector en de overheid. Zijn bedrijf heeft vrijdag voor de tweede keer de Corporate Social Responsibility (CSR) Planet award ontvangen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

CSR heeft alles te maken met maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), duurzaam ondernemen. Maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen dat gericht is op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet). De (ppp) richtlijnen zijn internationaal en maken duidelijk wat onder andere de VSB van haar leden verwacht.

Gopal streeft ernaar zijn agrarisch bedrijf Varasur, waarvan Gopex de dochteronderneming van is, twee jaar na planning Global Gap te certificeren. De vertraging heeft alles te maken met een gebrek aan financiën. Hij heeft voor de certificering al meer dan SRD 2 miljoen geïnvesteerd. Met de hulp van de Nationale Ontwikkelingsbank hoopt hij het traject eind april volgend jaar af te ronden.

Dat hij voor de tweede keer met de eer gaat strijken, vindt de Gopex-directeur meer dan verdiend. Vooral met het oog op de Global Gap certificering volgend jaar, ervaart hij de erkenning als een uitdaging. Met de certificatie op zak, zal de voedselveiligheid en –kwaliteit van zijn producten van zaad tot bord zijn gegarandeerd.

“In ons beleid maatschappelijk ondernemen, zijn we strakker geworden in verband met de Global Gap,” zegt Gopal aan Starnieuws. Waar hij een zwaar hoofd over heeft is de residu-lab die nog niet af is. Hierdoor moeten exporteurs voor elk product 90 euro betalen voor de residu-controle. “En dat is nadelig voor ons exporteurs.” Hij hoopt dat het laboratorium waar onder andere de residu-gehalte in de producten wordt gemeten, snel van de grond komt.

“Gebrek aan financiën,” zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij als Starnieuws hem het probleem van de exporteurs voorhoudt. “Er is gewoon geen geld,” stelt hij. “Als we de benodigde US$ 1,6 miljoen vandaag hebben, is het lab binnen zes maanden operationeel.” Met de middelen moet het gebouw nog worden afgewerkt en ingericht. Equipment en trainingen zijn inbegrepen in het bedrag. “Alles is nu afhankelijk van geld, dat we niet voor handen hebben.”
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January