Column: Politieke Borrelpraat 327
30 Oct 2016, 22:00
foto


“Heren, subh Divali; ik drink vandaag niet en ben de nuchtere.”
“Dat is nou een goed voorbeeld. Ook een subh Divali toegewenst.”
“Maar waar ik een steeds grotere hekel aan krijg, is dat allerlei politici zich steeds geroepen voelen de spirit van zo een hoogtijdag te misbruiken om hun politieke gal te spugen op mijn hardwerkende regering.”
“Ha, dat hindert je, hè, dat jouw verspilzuchtige regeerkliek flink over de hekel wordt gehaald in de Devaliboodschap van mijn groene leider. Onze flambouw zal het licht brengen in die paarse duisternis die jullie over ons geliefd land hebben gebracht.”
“Heren, heren, met deze heen-en-weerverwijten komen we geen stap verder.”
“Ik ben het ergens wel eens met Ron; ik kan me best voorstellen dat al die verklaringen van politici rond nationale feestdagen hem de strot uitkomen.”
“Inderdaad; je leert er nauwelijks iets nieuws uit en ze zijn allemaal schuldig aan die achterstand die we als land sinds onze onafhankelijkheid hebben opgelopen.”
“En dat grote huis dat jullie ex-governor en huidige minFin heeft gekocht, dan?”
“Lieb n’a man! Is zijn geld en dit is een privékwestie.”
“Geen kunst met dat overdadig veels te hoge salaris dat hij tijdens de eerste ‘geef me vijf’-jaren kreeg. Zijn we dat vergeten? Lees maar dat jongste kritische gedicht van Alphons Levens hierover.”
“Tenminste heeft hij z’n verdiensten hier belegd. En die hetze is weer gewoon die dorpsjaloezie van jullie groene-ervers. Alsof geen van jullie toppers geen enkel huis in Miami nog wel heeft gekocht om er bijvoorbeeld vrouw en kinderen in te laten wonen!”
“En toch zou ik voorzichtiger zijn geweest met het aankopen van zulke opzichtige zaken als ik minister van Financiën of zoiets openbaars zou zijn. Maar inderdaad, verboden is het niet.”
“Dan koop je zo iets, terwijl het volk pinaart, zwicht onder hoge prijzen, honger heeft….”
“Ja, ja, dat is zo, ja, ja, een half miljoen mensen met zo een 160.000 auto’s die elke dag voor minstens 8 miljoen SRD aan benzine verbranden en de wegen verstoppen, en met 600.000 cellulairs, waarvoor elke dag voor zeker 6 miljoen aan beltegoed wordt verbeld?”
“Ik hoop dat er licht in de duisternis komt voor die directeur van de doksenclub, want die Trinidadianen werpen steeds barrières op, zodat hij z’n container met goede kwaliteit doksenvlees niet daarheen kan exporteren.”
“Dat deden ze ook met Babu Dielip, onze wonderdonder-ondernemer. Z’n containers bleven wekenlang op de haven in Port of Spain liggen.”
“Maar hij heeft doorgezet, net zoals deze doksenman. Die vecht de zaak juridisch verder aan en hij gaat het winnen van die kleinzielige en bekrompen Trinidadianen.”
“Wikipedia zegt dat een inwoner van Trinidad een Trinidadder is. Wat stom klinkt dat.”
“En waar is onze regeringssteun aan een eigen ondernemer die hier werkgelegenheid creëert?”
“Ach, we slijmen liever met die Caricommers, dan dat we voor onze belangen opkomen. Zo kon onze rijst Jamaica niet in, omdat die eerder de Amerikaanse rijst binnenhaalde. Gelukkig stond Guyana toen aan onze kant.”
“Gewoon onze vloot op Port of Spain afsturen, een salvo daar afvuren net als toen hier op het oude politiebureau, en dan full speed terugvaren en onderweg wat booreilanden van ze beschieten. Dat stelletje arrogantie daar piept meteen anders!”
“Jij oorlogszuchtig monster! Je wil zeker ‘the Dutch pirates in the Carribean’ naspelen?”
“Nou, Bosje heeft dat tenminste gedaan en dat Canadese booreiland uit onze territoriale wateren weggejaagd, in plaats van met passer en liniaal een djoteh-knik in onze territoriale zeegrens toe te staan, zoals gebeurde tijdens het bewind van jouw groene prins van Para, hertog van Grun Dyari.”
“En wat zeg je van de huidige corruptie?”
“Zeg weer zomaar dingen.”
“Ik zeg geen zomaar dingen: neem bijvoorbeeld het Agrarisch Kredietfonds, niet alleen tot het bot leeggeplunderd, maar ook nog achtergelaten met nog erbij een schuld van 7 miljoen srd.”
“Hè wat? P’a moni go? En wie gaat die schuld betalen?”
“Ach, er is snel-snel een constructie bedacht, waarbij dat kredietfonds bij staatsbesluit met schulden al van de ene staatsbank overgeheveld wordt naar een nadere. Slim toch?”
“Maar is de CLAD niet losgelaten op dat bestuur van dat fonds?”
“Jazeker, maar wat verwacht je? Blinde muren enzo, vooral als de geleende gelden mede zijn doorgesluisd naar invloedrijke toppers. Dan zal ons ons beschermen, net zoals bij ons Energiek Bedrijf Samenleeggeplunderd.”
“En dat gedoe dan met die Venezolaanse vissersboten die allemaal naar de wal waren gedirigeerd door onze Kustwacht, omdat hun vergunningspapieren niet in orde bleken te zijn?”
“Ha, ha, daar is een ander toneelstuk opgevoerd. De directeur van Cevihas, de Centrale voor Vissershavens in SU, de werkarm van LVV die de vergunningen in orde moet maken, zegt dat de manager van z’n administratie is ontlast van zijn werkzaamheden.”
“Goed zo, mek’a manager Boetoe gi en wanbeleid.”
“Ja, mooi en waar, maar om welke reden is die administrateur ontheven, sorry, ontlast?”
“Wat is het verschil met ontheven?”
“Ontlast is volgens mij de zachtste vorm van ontheffen. Maar goed, de directeur van Cevihas motiveert de ontlasting met: ‘de gegevens van de vergunningen zouden niet goed gecommuniceerd zijn met de overige afdelingen en de directie.”
“Wat voor nietszeggend en verbloemend Hollands is dit?”
“Nog mooier, de directeur zegt dat door deze miscommunicatie de vergunningen sinds 2013 niet in orde zijn.”
“Wat? Heb je ooit! Drei ai, droge ogen. Dus al drie jaren lang mis communiceert die misgebakken mis-administrateur met z’n directie. De vissers betalen intussen wel braaf hun vergunningsrecht, maar wat is er dan met al die gestorte gelden gebeurd? Zijn die wel in staatskas gestort of misschien als renteloos voorschot in een privé-kas?”
“En komt men daar nu pas, na drie jaren achter? Wie denkt men hiermee voor de gek te kunnen houden?"
“Nog erbij als onze ex-rampenman Slijngie met z’n Kustwacht niet had opgetreden, was deze ‘miscommunicatie’, lees: ‘sjoemel’, waarschijnlijk nog jaren voortgegaan.”
“En nu opeens worden in recordtempo vergunningen klaargestoomd, vijftien binnen een paar dagen.”
“En wie vergoedt de schade voor de exporteurs die hun contractuele verplichtingen om vis te exporteren niet konden nakomen?”
“Die hele club daar moet de schade in feite betalen en ernstig doorgelicht worden door de CLAD. Niemand komt er goedkoop vanaf met alleen maar ‘een ontlasting’. Begin een paar op te sluiten.”
“Nee mang, je vloekt vieze vloeken als je dit soort dingen zegt.”
“Curtis, waar ben je? Luku p’a moni go. Of yu kon weri fu trong weri?”
“Maar ondanks al die negatieve troep, zie ik aardig wat lichtpunten, net als die dia’s met hun licht in de duisternis.”
“Kaar kong, kong yere.”
“Surinamers die goed presteren, worden steeds meer geёerd, en minder afgekraakt. Neem bijvoorbeeld die 15-jarige schaakkampioen Chang…”
“Sang!!”
“…en Cliffie Braam; die entertaint de boel in Nederland plat en onze borrelbroeders aldaar hebben hem een award uitgereikt.’
“Ai, werkelijk, dat heeft hij verdiend. Die laat ons tenminste lachen met een kritische ondertoon.”
“En drie VSB-bedrijven krijgen een award en het mannenkoor Maranatha wint een tweede prijs overzee.”
“En wattebout de Rotary-onderscheiding voor my pal Naipal, de mangrove-koning. Die heeft met z’n handen in de modder samen met z’n gemotiveerde studenten aangetoond dat mangrove planten langs de kust en rivieroevers een veel betere bescherming is tegen het stijgende zeewater, dan peperdure dijken.”
“Maar nee, hebzuchtige verkavelaars vonden dat die hinderlijke mangrovebossen vol gedierte weggedozerd moesten worden; dan hadden ze een paar extra dure kavels met uitzicht naar zee erbij.”
“Now den kavel dati trong: kavels in zee met uitzicht naar land.”
“Maar dan vind ik die Divaliboodschap van die Hupsonkin of f’a jongeman uit DNA ning, heel verheffend: la we hennep gaan planten, want daar kun je bijna alles mee doen. Tot met zelfs met de zaden. Laat rijstboeren deels overstappen op industriёle hennep; ze verdienen 6x meer per hectare.”
“Ai, dan is hun eeuwige klaagzang over gebrek aan subsidie, niet genoeg ureum, hoge dieselprijzen, lage opkoopprijzen deels van de baan.”
“Maar, hennep is toch marihuana?”
“Nee mang, wiri is een van de hennepsoorten. Toets maar in op Google: industriële hennep, dan ga je je weer eens afvragen of we meer slapen en moe zijn in dit land dan wakker en alert.”
“Nou, maar die mannen van Amazone recources zijn klaarwakker; ze gaan met een enorme waterzak 2 miljoen liter zoet water als proef naar Barbados slepen.”
“En wij maar alles weggraven en grote gaten met caustic soda bauxietrommel en goudertskwikrommel achterlaten op het land, terwijl miljarden liters zoet water elk jaar gratis naar beneden komen, vers en bijna direct drinkbaar met een dorstig Caraibisch gebied vlakbij.”
“Komt ervan als we sinds de koloniale tijd maar een steel’o’cratie en een winstgewenst zijn gebleven met een dom gehouden massa potverteerders en buitenland-aanbidders, bang voor sparen, belasting betalen en schulden aflossen.”
“Ik ben eerder een flesverteerder; ober inschenkeeeeh, ik betaal dit rondje. We drinken op ‘meer licht in onze economische duisternis.”

Rappa
Advertenties