In Memoriam Frits Puperhart - 'Discipline en karakter'
09 Oct 2016, 16:12
foto


Bij het heengaan van Frits Purperhart, de voormalige speler en aanvoerder van Leo Victor en van onze nationale voetbalselectie.

Frits Purperhart heb ik niet (persoonlijk) gekend. Wat ik als voetballiefhebber wel weet, is dat de 'periode Frits Purperhart' een heel bijzondere fase in de voetbalgeschiedenis is geweest. We kunnen ook spreken van 'het tijdperk Frits Purperhart'. Het is een periode die gekenmerkt werd door discipline en karakter in ons voetbal.

Frits heeft discipline en karakter toegevoegd aan ons voetbal, en de naam van Suriname hoog gehouden tot ver buiten onze grenzen. Discipline en karakter in de (voetbal)sport betekent ook discipline en karakter in het leven. Hij is speler en aanvoerder geweest van Leo Victor, van de nationale selectie en trainer van de nationale selectie. In die periode hadden wij jongeren geen smartphone, Youtube, Whats App, of snapchat dus was voetbal ons enige entertainment, naast songfestivals met Henk van Vliet.

Een stralende zondagmiddag in het Suriname Stadion bij een wedstrijd van Robin Hood, Transvaal, Voorwaarts, Leo Victor, Jai Hind , Santos, MVV later SNL, PVV, of Tuna was al voldoende om het weekend succesvol af te sluiten. Genietend van balvaardigheden, discipline en karakter van voetballers zoals Frits Purperhart en anderen. Wie niet naar het stadion kon gaan bleef thuis gekluisterd aan de radio, afgestemd op de SRS met Rinaldo Brammerloo en Rinaldo Oelhers, later Frits Tolud.

De periode Frits Purperhart is ook de periode dat wij als land de beste resultaten hebben geboekt, internationaal. Discipline en karakter! Uit dezelfde periode komen ook Edwien Schal, Roy Vanenburg, Emile Barron, Humbert Gesser, Pauli Corte, Wensley Bundel, Edmund Leilis, Ewout Leefland, Arnold Zebeda 'Miller', Roy George, Rinaldo Entingh, Remie Olmberg, Wilfred Garden, Errol Emanuelson, August Plein, Franklin Rigters, Harry Blijd, Ramon Burgzorg, Ludwig Weidum, Frank Borgia, Kenneth Borgia, Wilgo Borgia, Vivian Borgia, Bandoekoemar Salik, Biem Soekhai, Nathoe, Henry Playfair, Roy Belfor, Wilfred Saimo, ik kan eindeloos doorgaan, maar daarvoor is er niet zoveel papier.

Nog verder terug in de tijd hadden we Siegfried Haltman, Bill Waterval, Stanley Krenten, Harold Reumel alias 'Brammerloo', Sjakkie Boschman en anderen. Nog steeds discipline en karakter. Het tijdperk Frits Purperhart is ook het tijdperk van onze toparbiters als Freddie Goedhart, Glenn Kranenburg, Roel Goede, Orlando Bijlhout, Orlando Zeefuik, Walther van Kallen, Kenneth 'ChaCha' Vermeer, Erwin van der Vloot, Moreo Kersout, en later ook Hedwig Vinkwolk 'Vinkie'. Discipline en karakter zeg ik, omdat samen met de toenmalige arbiters die ik zojuist noemde, ook met trainers als Vossie Belgrave, Walther Brathwait, Humbert Boerleider, Jule Lagadeau, Ro Kolf, Harry Kolf, Iwan Lemmers en anderen, er gezag was op het speelveld.

En buiten het speelveld zorgden grootheden in de besturen van de topclubs ervoor dat er organisatie en beleid werd gemaakt in ons voetbal. Bestuurders uit het tijdperk Frits Purperhart waren Nasser Issa, Rob Lieuw A Joe, Eric Tjon Kie Sim, Wim Litterdragt, Olton van Genderen, Alwin Mungra, Emile Wijntuin, terwijl de SVB werd geleid door Frank Essed, André Kamperveen, Edje Samson, en Albert Ramnewash. Is het verwonderlijk dat Suriname topvoetbal speelde in dat tijdperk?

De overige sportjournalisten van toen (ik noemde Rinaldo Brammerloo en Frits Tolud al) niet te vergeten: Ray Wimpel, Henk van Vliet, Desney Romeo, Robin Rosario, Guno Hoen, Percy Leendert Esajas, Stan Herewood, en anderen. Een kleurrijke periode. Ik ben aangenaam verrast door een bericht in de media dat toparbiter Enrico Wijngaarde 'terug is in de ring', althans dat hij bereid gevonden is jonge arbiters op te leiden. Proficiat. Ik denk dat broer Mario hem daarbij zeker zal assisteren. Dat geeft een beetje hoop, hoop dat misschien over 10 of 15 jaar, wij een soortgelijke periode krijgen als die van 'Frits Purperhart'. Een periode van karakter en discipline.
Bedankt Frits!!!

Mark U. Karg
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May