Krijgsraad verdaagt zitting naar 5 augustus
30 Jun 2016, 12:02
foto
Advocaten van verdachten in de overvolle zittingszaal van de Krijgsraad vandaag aan de Fred Derbystraat.
(Foto: Raoul Lith)


De Krijgsraad onder leiding van president Cynthia Valstein-Montnor, heeft zojuist besloten dat de zitting wordt verdaagd naar 5 augustus. Dan zal er antwoord worden gegeven op de vraag van het Openbaar Ministerie om het 8 december strafproces te beëindigen.

De Krijgsraad had op 9 juni besloten dat vandaag auditeur-militair Roy Elgin moest rekwireren. Elgin hield de Krijgsraad voor dat procureur-generaal Roy Baidjnath Panday besloten heeft de opdracht van de regering uit te voeren. Dit houdt in dat het 8 december strafproces moet worden beëindigd. Toen Elgin aangaf op een vraag van de president van de Krijgsraad dat dit niet zijn requisitoir is, ontstond er enorme verwarring. Hij stelde zelfs een requisitoir te hebben voorbereid en zwaaide ermee. Hij liet het aan de Krijgsraad over om te zeggen wat er moet gebeuren.

De Krijgsraad speelde de bal terug en zei dat de opdracht van de president van de Republiek niet gegeven is aan de Krijgsraad, maar aan de procureur-generaal. Baidjnath Panday heeft ook een brief geschreven aan de president van de Krijgsraad, waarin hij verwijzend naar de resolutie, gevraagd heeft om het strafproces onmiddellijk te beëindigen.

De Krijgsraad wilde na het optreden van Elgin weten wat het concrete standpunt is van de auditeur-militair als vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie op de zitting. Elgin vroeg om een schorsing om blijkbaar ruggespraak te houden met zijn meerdere. Hierna gaf hij aan dat het verzoek is om het proces onmiddellijk te beëindigen.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September