Chili ten koste van Panama naar kwartfinales
15 Jun 2016, 01:00
De Chilenen zijn dolgelukkig met de overwinning op Panama. (Beeld: SCCN)

Chili en Panama hadden nog alles om voor te spelen in hun laatste wedstrijd in groep C. Lincoln Financial Field was dan ook het toneel van een wedstrijd vol spanning, waarbij regerend kampioen Chili met 4-2 aan het langste eind trok. Chili eindigt met 6 punten en legt zo beslag op de enige nog beschikbare ticket voor de kwartfinales.

Een gelijkspel was voor Chili reeds voldoende om de volgende ronde te halen, terwijl het gevolg van de nederlaag tegen Argentinië, Panama in de vorm van een negatief doelsaldo (-4), nog zwaar op de maag lag. Dit gegeven verklaarde het aanvallend spel van Panama, dat reeds in de 5e minuut resulteerde in de openingstreffer op naam van Miguel Camargo: 1-0. Chili schakelde een versnelling hoger en slaagde er binnen tien minuten in, de stand in evenwicht te brengen via Eduardo Vargas: 1-1. Na de gelijkmaker bleef Chili druk uitoefenen op de Panamese defensie, maar keer op keer faalde de Chileense voorhoede. Toen menigeen zich opmaakte de pauze in evenwicht in te gaan, scoorde Vargas in de 43e minuut, andermaal voor Chili: 2-1.

Ongeveer 10 minuten na de rust werd Vargas de ruimte in gestuurd, onzelfzuchtig speelde hij het leder door naar Alexis Sanchez die de bal met een volley keihard in het dak van het doel kogelde en zo de marge verruimde: 3-1. Panama bleef vol goede moed zoeken naar een beter resultaat en had ook enkele mogelijkheden, maar gebrek aan samenspel deed de Concacaf-vertegenwoordiger de das om. Ook Chili had enkele goede kansen, maar kwam niet tot scoren. Toch kreeg Panama in de 75e minuut hoop toen Abdiel Arroyo goed inliep op een vrijetrap en de bal op doelman Claudio Bravo kopte, die de bal klungelig het doel inwerkte: 3-2. De spanning was er weer helemaal in en Panama drong aan voor de gelijkmaker, waardoor Chili onverwachts onder druk kwam te staan. Niemand minder dan Alexis Sanchez gaf Panama in de 89e minuut het deksel op de neus en herstelde zo de orde: 4-2. Chili legt dus beslag op de laatste ticket voor de kwartfinales, terwijl de Copa voor Panama erop zit.