Mexico ontwijkt Argentinië in kwartfinale
14 Jun 2016, 01:24
Mexico uitgelaten na de gelijkmaker door Jesur Corona. (Beeld: SCCN)

Mexico en Venezuela zijn in hun laatste wedstrijd in groep C, niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. In het NRG Stadium te Houston, Texas was de ruststand 1-0 in het voordeel van Venezuela. Door dit gelijkspel eindigt Mexico vanwege een beter doelsaldo als groepswinnaar en ontwijkt zo Argentinië dat in groep D de lijst aanvoert.

Zowel Mexico als Venezuela was reeds geplaatst voor de kwartfinales. Toch werd het geen ontmoeting waarbij landen het op een akkoordje gooiden. Met het gegeven dat een gelijkspel slechts goed genoeg zou zijn voor de tweede plaats en dat Argentinië dan de tegenstander zou zijn, nam Venezuela het initiatief. Op hoog tempo werd Mexico, dat met zijn B-selectie aantrad, overrompeld. Het duurde dan ook maar 10 minuten, voordat Venezuela via een schitterende halve omhaal van Jose Velazquez, de leiding nam: 1-0. Mexico dat ook niet zit te wachten op een vroegtijdige ontmoeting met voetbalreus Argentinië, was nu wel genoodzaakt om de aanval te zoeken. Er ontwikkelde zich een aantrekkelijke wedstrijd met kansen aan beide kanten, maar tot aan de rust kwam er geen wijziging in de stand.

Na de rust werd er in de persoon van Javier Hernandez, meer waarde toegevoegd aan de Mexicaanse selectie. De Venezolaans defensie werd flink onder vuur genomen, maar hield geruime tijd stand. Aan de andere kant had Adalberto Penaranda een uitgelezen kans om de wedstrijd op slot te doen, maar ook in dit treffen was hij niet op scherp. In de 80e minuut maakte Jesus Corona een eind aan alle illusies van Venezuela. Na een magistrale solo-actie scoorde hij de gelijkmaker: 1-1. Mexico wint dus groep C en wacht op de winnaar van de ontmoeting tussen Chili en Panama, terwijl Venezuela in de kwartfinales gekoppeld is aan Argentinië.

De wedstrijd Uruguay-Jamaica is om 01.13 uur geëindigd in 3-0 (een auto-goal van Jamaica). Deze wedstrijd had slechts administratieve waarde. Beide landen gaan naar huis. Deze ronde wordt vanavond afgesloten met Chili-Panama en Argentinië-Bolivia. Argentinië heeft zich al geplaatst. Chili heeft nog een kans om over te gaan naar de kwartfinale, maar dan moet het winnen van Panama.