Weergaloze Messi loodst Argentinië naar kwartfinale
11 Jun 2016, 03:56
Lionel Messi heeft zijn klasse opnieuw bewezen in de wedstrijd tegen Panama. (Beeld: SCCN)

Argentinië heeft aan de hand van zijn sterspeler Lionel Messi, ten koste van Panama de kwartfinale bereikt. Na een ruststand van 1-0, stond voor de Argentijnen na 90 minuten maar liefst 5-0 op het scorebord in Soldier Field te Chicago, Illinois. Argentinië gaat met 6 punten aan kop in groep D en is al zeker van een plaats in de kwartfinale.

Panama weigerde de rol van 'underdog' te vervullen en zocht onbevreesd de aanval op. Echter was het toch het meer ervaren Argentinië, zonder werelds beste voetballer in de basis, dat middels Nicholas Otamendi aan kop ging in de 7e minuut: 1-0. Wie had gedacht dat Panama in zijn schulp zou kruipen door deze tegenvaller, had het glad mis. Integendeel zocht de Concacaf-vertegenwoordiger nadrukkelijker de aanval op en had geruime tijd zelfs de overhand. Een reeks onnodige overtredingen aan de zijde van Panama zorgden ervoor dat de arbiter vaker de gele kaart moest tonen. Na een half uur spelen maakte Anibal Godoy het te gortig en mocht eerder gaan douchen. Ondanks deze tegenvaller bleef Panama zonder aflatende strijdlust zoeken naar de gelijkmaker en had ook goede mogelijkheden, die echter niet werden benut. De ruststand was 1-0.

Na de rust kwam Argentinië ondanks de numerieke meerderheid, zelfs onder druk te staan. Dit noodzaakte bondscoach Tata Martino tot de inbreng van Lionel Messi, om wie fans bleven roepen, in de 61e minuut. Hiermee veranderde het spelbeeld compleet. Messi stond slechts luttele minuten op het veld, toen zijn eerste doelpunt een feit werd en zo de druk wegnam bij Argentinië: 2-0. Tien minuten later scoorde Messi vanuit een vrije trap een doelpunt om in te lijsten: 3-0. Dan nog was de doelpuntenhonger van Messi niet gestild. Met nog drie minuten in de reguliere speeltijd maakte hij zijn hattrick compleet: 4-0. Als toetje had hij ook nog een bijdrage bij het vijfde doelpunt dat op naam kwam van Sergio Aguero: 5-0.

Arbitrage helpt Chili langs Bolivia
Chili won zijn tweede wedstrijd op de Copa America met 2-1 van Bolivia. In het Gillette Stadium te Foxborough, Massachusetts had de titelverdediger het erg moeilijk tegen het zwakker geachte Bolivia. Na een uiterst matige eerste speelperiode was de ruststand 0-0.

Meteen na de rust scoorde Arturo Vidal in de 46e minuut namens Chili. Na een uur spelen trok Jhasmani campos de stand gelijk middels een schitterende vrije trap, waar doelman Bravo geen antwoord op had. Hierna opende Chili een waar offensief op het Boliviaanse doel, maar de verdediging hield stand. Toen menigeen rekening begon te houden met een vroege aftocht van de regerende kampioen, schoot de arbitrage haar te hulp. Geheel ten onrechte werd op aangeven van de grensrechter, een strafschop toegekend aan Chili, omdat een Boliviaanse verdediger zijn arm naar de bal gebracht zou hebben. Arturo Vidal maakte dankbaar gebruik van dit arbitrale cadeau en schoot zijn land naar een 2-1 overwinning. Door deze stand behoudt Chili de kans zich te plaatsen voor de kwartfinale, maar dan zal wel gewonnen moeten worden van Panama.