St. Vincentius Ziekenhuis krijgt advies afvalwaterbeheer
05 Jun 2016, 00:36
foto
Team afvalwaterbeheer van het St. Vincentius Ziekenhuis. Links algemeen directeur Manodj Hindori.


Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft het adviesrapport met aanbevelingen voor verbeterd afvalwaterbeheer ontvangen. In het rapport worden aanbevelingen gedaan voor het opstellen van richtlijnen voor het beperken van het lozen van verontreinigde restanten in het afvalwaterstelsel van het ziekenhuis. Hierdoor zal het afvalwater van het ziekenhuis minder belastend worden voor het milieu.

Het rapport is opgesteld door Kevin Wijtenburg van Wereld Waternet in Amsterdam. Algemeen directeur Manodj Hindori is blij met deze concrete aanbevelingen voor verbetering van het afvalwaterbeheer in het St. Vincentius Ziekenhuis. Hij is van plan om in overleg te treden met de andere ziekenhuizen om na te gaan hoe bij hen het afvalwaterbeheer is geregeld. Vooral gelet op de vele chemische stoffen die in ziekenhuizen worden gebruikt en die potentieel schadelijk kunnen zijn voor het milieu, vindt hij dat een verantwoord ziekenhuisafvalwaterbeheer op de landelijke agenda moet komen. In feite zou afvalwaterbeheer voor elke sector moeten worden verankerd in wet- en regelgeving, bij voorkeur in de milieuwet.

Aangepaste richtlijnen
Het vorige jaar had het St. Vincentius Ziekenhuis al een situatieanalyse naar zijn afvalwatermanagement laten verrichten door twee studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Op basis van de berekende afvalwaterproductie en de samenstelling van het afvalwater van het ziekenhuis, bleek de noodzaak om het afvalwater te zuiveren alvorens het te lozen op het milieu. Aangezien er in Suriname nog geen specifieke wet- en regelgeving is voor ziekenhuisafvalwater, heeft het St. Vincentius Ziekenhuis Wereld Waternet benaderd om te adviseren over afvalwaterbeheer in Nederlandse ziekenhuizen en aan de hand daarvan aangepaste richtlijnen voor het ziekenhuis in Suriname op te stellen.

Een specifieke rioolwaterzuiveringsinstallatie aanleggen, zoals in de Nederlandse ziekenhuizen geldt, is een zeer kostbare aangelegenheid. Door de relatief kleine afvalstromen in het St. Vincentius Ziekenhuis is een eigen rioolwaterzuiveringsinstallatie, niet doelmatig. Daarom moet de focus van het ziekenhuis vooralsnog liggen op preventie van verontreiniging van afvalwater en op het veilig afvoeren van afvalwater.

Het ziekenhuis kent al het systeem van gescheiden septic tanks en speciale vetopvangputten. Het slib dat uit de afvalputten wordt gehaald mag echter niet worden verspreid op het terrein, maar moet apart worden afgevoerd naar een veilige stortplaats. Preparaten en chemicaliën van bijvoorbeeld de apotheek of het laboratorium, mogen ook niet in de afvoer worden weggegoten, maar behoren apart te worden opgevangen en als medisch afval te worden behandeld. Verder moeten niet goed werkende septic tanks worden vervangen door tanks met een langere verblijftijd en een hoger rendement. Het afvalwaterbeleid moet in werkprotocollen worden omschreven en medewerkers moeten hierin worden getraind. Ook zou de afvoer vanuit het rioolstelsel van het ziekenhuis naar de Sommelsdijckse kreek moeten worden opgeschoond en moet de kwaliteit van afvalwater nauwlettend worden bewaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May