Aardbeving Afghanistan schudt grote steden
10 Apr 2016, 18:10
foto
De aardbeving heeft zich vanmorgen voorgedaan in Afghanistan, dichtbij de grens met Tadzjikistan. (Beeld: BBC)


Een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter is gevoeld in een aantal grote steden in Zuidwest-Azië. De aardbeving vanmorgen heeft zich volgens de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS) voorgedaan in Afghanistan, in de buurt van de grens met Tadzjikistan.

Er zijn berichten dat de beving is gevoeld in Kabul, Islamabad, Lahore en Delhi, waardoor bewoners hun huizen moesten verlaten. In oktober vorig jaar heeft zich een aardbeving met een kracht 7,5 voorgedaan in hetzelfde grensgebied, waarbij bijna 300 mensen zijn gedood.

De jongste beving heeft zich voorgedaan in het dunbevolkte Hindu Kush gebergte, op een diepte van 210 km, zegt de USGS. Het was dezelfde diepte als bij de aardbeving in 2015. Er waren geen directe meldingen van schade of slachtoffers.
In Delhi, zo’n 620km van het epicentrum, was het metro trein systeem tijdelijk stopgezet. In de Indiase hoofdstad is een aantal naschokken gevoeld. De USGS zegt dat de aardbeving heeft plaatsgevonden in "één van de meest seismisch gevaarlijke gebieden op aarde".

De Hindu Kush bergen zitten op de hoek van de Indiase plaat, in plaats van in de frontlinie van de continentale botsing, waarbij de Himalaya naar boven wordt gestuwd en India per jaar met 40 tot 50 mm verdwijnt onder Eurasia. Het is in dit ruige gebied waar de zijdelingse slip tussen India en Afghanistan de frontale impact van de Himalaya breuklijn zich doen gevoelen. Er zijn veel kleine, interactie fouten en krachten die in verschillende richtingen duwen. De afgelopen dagen is de regio al opgeschrikt door een reeks van sterke bevingen met de Hindu Kush als centrum, meldt de Pakistaanse krant Dawn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May