Venezuela verhoogt benzineprijs voor het eerst in 20 jaar
18 Feb 2016, 13:18
foto
Een tankstation in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


Voor de eerste keer in twintig jaar heeft Venezuela zijn benzineprijzen verhoogd. President Nicolas Maduro beweert dat de benzine in zijn land nog steeds de goedkoopste ter wereld is.

De pompprijzen van premium brandstof gelijkwaardig stijgt met US$ 0,01 per liter tot ongeveer US$ 0,60. De prijs van gewone brandstof gaat naar ongeveer US$ 0,10 per liter. Maduro heeft deze week een reeks van maatregelen aangekondigd die de economische crisis in het land moeten verlichten. In het pakket van maatregelen zit ook devaluatie van de munt. De ineenstorting van de olieprijs heeft de Venezolaanse economie aan de rand van de afgrond gebracht.

De prijsstijging van de zwaar gesubsidieerde brandstof zal de staat een besparing van US$ 800 miljoen per jaar leveren. “Venezuela heeft de goedkoopste benzine in de wereld," zei Maduro in een televisietoespraak. "De kostprijs is bijna niets."
Andere landen echter, waaronder Saudi-Arabië, hebben ook zeer goedkope, gesubsidieerde benzine prijzen. Maduro zegt dat de prijsstijging “een noodzakelijke maatregel was, een noodzakelijke actie om dingen in evenwicht te brengen. Ik neem er de verantwoordelijkheid voor.”

In 1989 hebben prijsstijgingen voor eten en brandstof geleid tot landelijke protesten waarbij een aantal doden is gevallen. Die onrust heeft toen de weg vrijgemaakt voor wijlen president Hugo Chavez om naar de macht te grijpen. Venezuela is voor zijn economie voor 95% afhankelijk van de olie-exporten. De economie is vorig jaar gekrompen met 10%, te midden van ongebreidelde inflatie en tekorten aan bepaalde basisproducten.

Volgens het persbureau Bloomberg, zijn de kosten van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela in 2013 opgelopen tot US$ 15,2 miljard, in een poging de brandstofsubsidie in het land te behouden. Maduro heeft ook aangekondigd dat de regering de complexe wisselkoers vandaag zal vereenvoudigen. Voor voedsel en medicijnen wordt er een officiële koers gehanteerd. Nu zal deze vaste koers samengaan met een zwevende. Beleggers zijn uitermate bezorgd over eventuele wanbetaling van Venezuela van zijn enorme schulden.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April