Minister Financiën ontzenuwt komst nog een devaluatie
23 Dec 2015, 06:16
foto
Minister Gillmore Hoefdraad luistert naar een vraag tijdens de interruptieronde. (Foto: René Gompers)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontzenuwt insinuaties als zou er weer een devaluatie op komst zijn. "Op dit moment denken wij in de verste verte niet aan een devaluatie," verzekerde hij De Nationale Assemblee op een vraag hierover dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling. De bewindsman gaf aan dat het in feite ook niet in de bedoeling lag om op 18 november de Surinaamse munt te devalueren. Er werd naar oplossingen gezocht, maar niet gevonden. Hierdoor was er geen andere keus overgebleven.

Hoefdraad haalde aan dat de munt al in waarde aan het verminderen was. Gedacht werd dat volgehouden kon worden tot januari/februari, waardoor er "een zachte landing" gemaakt kon worden met een geleidelijke koersaanpassing. Hij is heel druk bezig geweest om op de internationale markt geld te lenen om de krapte aan geld te kunnen overbruggen. De lening liet te lang op zich wachten, mede omdat de begroting van 2016 nog niet goedgekeurd is door De Nationale Assemblee.

Een andere optie die de bewindsman zag, was ondersteuning door de lokale banken. Er is gesproken met de banken om een ondersteuning te geven om de terugvallende reserves op te kunnen vangen. "De banken hebben hiervoor geen support gegeven," legde Hoefdraad uit. Hij haalde aan dat er geen andere mogelijkheid overbleef dan devaluatie. "Ik neem alle verantwoordelijkheid hiervoor op mij."

De minister zei dat "een losgeslagen munt absoluut niemand van ons enig soelaas biedt. Niemand heeft er voordeel aan. Ik erger mij dood aan wilde speculaties". Verwarrende berichten zaaien onrust in de samenleving. Er is volgens Hoefdraad een ongefundeerde angst om valuta op te potten. "Wij zijn in een zeer moeilijke situatie. Wij moeten met z'n allen eruit komen. Het heeft absoluut geen zin om paniek te zaaien," voerde de minister aan.


Advertenties

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May