Federatie Javanisme: ‘Nationale vrije dag komt zeker’
14 Nov 2015, 08:33
foto
Voorzitter Harold Posetiko van de Federatie Javanisme Godsdienst tijdens een danksdienst ter afsluiting van de Sura maand.
Foto: Ranu Abhelakh


De Federatie Javanisme Godsdienst (Nyawiji Agama Jawa) Suriname is ervan overtuigd dat de Javanisten eens de nationale vrije dag toegekend krijgen. “Door de wisseling van de wacht en de korte zittingstijd van de nieuwe regering is dit van het jaar niet gelukt”, reageert voorzitter Harold Posetiko tegenover Starnieuws. Hij wacht nu al 25 jaar en weet dat geduld alles overwint. “Het materiële, de politiek zal het geestelijke niet overtreffen.”

In 2014 heeft de regering het besluit genomen om 24 november 2014, de laatste dag van de heilige vastenmaand Sasi Sura (lees suro) éénmalig als een vrije dag te erkennen. Deze dag was niet gelijkgesteld met de zondag. Toenmalige minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (Biza) gaf toen tijdens de gezamenlijke viering van de Federatie aan, dat de regering hiermee een aanzet had gegeven tot een vernieuwd vrije dagen beleid. Posetiko wil niet praten over discontinuïteit van beleid of een verkiezingsstunt om de ‘stemmen’ onder de Javanisten te winnen.
“We hebben nu een nieuwe regering met nieuw beleid, alleen de president is dezelfde man als toen. Ik hou van mijn land. Het is mijn regering en ik toon alle begrip en zet niemand onder druk. De nationale vrije dag komt zeker.”

De Federatie was op 27 oktober bij de nieuwe Biza minister om over de nationale dag te praten. Zij worden hierin ondersteund door de West-bidders binnen de Islam. De vraag was om de laatste vastendag, vrijdag 13 november toegekend te krijgen. “Indien dit was gebeurd, dan zouden wij weer een gezamenlijke leberan houden.” Posetiko blijft optimistisch en positief gestemd. “Wie geen geduld of begrip opbrengt of niet in harmonie en vrede leeft, heeft de leer van het Javanisme niet begrepen.” Hij is blij met de aandacht die de religie de laatste jaren krijgt. Lokaal en internationaal leert men meer over ons. De media heeft hierin een rol gespeeld. “Wie wist 5 jaar geleden iets over Javanisme in Suriname?”

De Federatie gaat onder het motto van traditie naar modern het komend jaar tegemoet. Javanisten leerden vroeger in abstracte vorm, mondeling van de Guru over het geloof. “De Javaanse taal was vaak een taalbarrière. Nu zijn de boeken vertaald naar het Nederlands.” De focus zal nu meer worden gelegd op de jeugd en het trainen van de werkarmen van de verschillende gemeentes in de organisatieleer. “Wie de jeugd heeft, heeft de sleutel voor welvaart en welzijn voor zijn organisatie. Een app. over de leer?, Posetiko lacht en zegt geen enkel hulpmiddel uit te sluiten om de jeugd te bereiken.

In Suriname belijden ongeveer vijf tot tienduizend personen het Javanisme, (Agama Jawa). Ongeveer 31 gemeentes landelijk, zijn aangesloten bij de Federatie. Op 13 oktober zijn zij het Javaans Nieuwjaar 1949 ingegaan, met de eerste dag van hun heilige vastenmaand Sasi Sura. Sasi staat voor maand en Sura betekent: ‘Suci’ (heilig) en ‘Ra’ betekent: ‘Roggo’ het lichaam. Verschillende gemeentes hebben gedurende de vastenmaand hun dankdienst gehouden. Zij ondersteunen elkaar soms financieel of met goederen en bezoeken elkaars feest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May