Laat je geen DEXAscan aansmeren
05 Sep 2015, 17:08
foto


Commercie in de gezondheidszorg devalueert de kwaliteit van de zorg en leidt tot aanzienlijke geldverspilling. Met de aanbieding van een dexascan tegen gereduceerd tarief aan belangstellenden (Starnieuws, 2 september jl.) wordt opnieuw de steeds weliger tierende commercie in de gezondheidssector manifest. Alsof een ordinair consumptieartikel aangeprezen wordt of een actie voor goedkopere data van een telecomprovider wordt aangekondigd.

Een volkomen natuurlijk verouderingsproces van de botten, draagt in sommige gevallen bij aan fracturen, die zonder veel uitwendige kracht kunnen ontstaan. Als dat zich voordoet en in enkele andere situaties, waarbij specifieke risicofactoren een rol spelen, kan een dexascan voor de arts een hulpmiddel zijn om te beoordelen of een speciaal medicijn voor die persoon van nut is.

Een dexascan behoort dus door artsen, alleen in situaties wanneer dat werkelijk nodig is, te worden geadviseerd. Bij vrouwen onder de 65 jaar en mannen onder de 70, zonder risicofactoren, komt een lage botdichtheid zelden voor. Het is echter goed om te weten dat iemand met een lage botdichtheid zijn leven lang geen botfractuur hoeft te krijgen en bij een ander met een gemiddelde botdichtheid meerdere malen fracturen kunnen ontstaan.

De belangrijkste maatregel die we in dit kader kunnen nemen is om alle ouderen te leren hoe botfracturen te voorkomen, door minder te vallen. Bij 2 of meer valincidenten in het voorbije jaar, is er sprake van een verhoogd valrisico en is balans- en krachttraining van belang. Omdat het nooit genoeg benadrukt kan worden: veel lichaamsbeweging bevordert de gezondheid van jong en oud.
In het algemeen moeten artsen hun patiënten begeleiden volgens ‘evidence based’ nationale richtlijnen. Zo lang wij in ons land die niet hebben ontwikkeld, kunnen we de standaarden van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG standaarden) niet toepassen. Deze zijn voor een ieder op het internet toegankelijk.

Elk medisch laboratorium- en beeldvormend onderzoek, inclusief de dexascan, heeft alleen nut, indien daar een juiste indicatie voor bestaat. Het aanbieden van dit soort medische testen en onderzoek aan alle burgers, moet als fout en onethisch worden aangemerkt.
Ons ministerie van volksgezondheid zou de bevolking kunnen proberen te beschermen door adequate voorlichting te geven en haar afkeuring te laten blijken over ordinaire handelspraktijken in de zorg.

Aan iedere landgenoot wordt geadviseerd zijn moeizaam verdiende geld niet over de balk te smijten en zich geen dexascan te doen aansmeren.
Vraag bij twijfel aan uw huisarts of in uw specifieke situatie een dexascan, conform evidence based richtlijnen, van enig nut is. Dit zou telefonisch mogelijk moeten zijn.
Lukt dat niet, dan kan uw vraag aan Stg. EBGiS, de stichting t.b.v. evidence based geneeskunde in Suriname, kosteloos worden voorgelegd via ebmasu@gmail.com

Frank Bueno de Mesquita
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May