VSB stimuleert jongeren om ondernemer te worden
21 Jul 2015, 02:44
foto
Deelnemers aan de 'Enterprise Skills Workshop'.


Het lukt Suriname maar niet om vooruit te komen op de lijst van 'Doing Business'. Daarom houdt de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven (VSB) samen met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een workshop voor personen die graag ondernemer willen worden of uit de informele sector willen stappen. De 'Enterprise Skills Workshop' is maandag geopend en duurt tot 23 juli. Hieraan doen 35 jongeren mee.

"Suriname heeft een gebrek aan ondernemers", zegt Steven Mac Andrew, directeur van VSB. De private sector is de drijfveer van de economie, daarom gelooft de VSB dat ze jong ondernemerschap moet blijven stimuleren. Jongeren moeten zich niet alleen richten om een baan te zoeken bij de overheid. Ze moeten ook willen ondernemen, om de sociaal economische ontwikkeling van Suriname, zei Mac Andrew. De jongeren zullen leren hoe ze hun droom waar kunnen maken.

VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn zei bij de opening dat Suriname zich in een precaire financieel-economische situatie bevindt. Deze is grotendeels veroorzaakt door een aantal factoren, zoals een fragiele economische basis, geringe diversificatie van de economie, een ongunstig en onvriendelijk ondernemingsklimaat, een te omvangrijke overheidssector, en een verkwistend financieel beleid. Welzijn stelt dat de VSB vaker op deze zaken heeft gewezen. Hoewel er zich een aantal positieve ontwikkelingen hebben voorgedaan, was de urgentie om zaken gestructureerd aan te pakken helaas niet aanwezig, zei Welzijn.

Er hebben zich een paar positieve ontwikkelingen voorgedaan die hebben geleid tot het organiseren van de workshop. Zaken zoals de instelling van de Competitiveness Unit van Suriname (CUS), de instelling van het Micro-Kredieten Fonds en de recente heroperationalisering van het Garantiefonds. De VSB-voorzitter gaf aan dat de CUS moet helpen om de 'ease of doing business' in Suriname te verbeteren.

Clayton Hiwat
Advertenties