Suriname en Zuid-Afrika willen banden aanhalen
02 Jul 2015, 22:02
foto
De ministers Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (rechts) met zijn collega van Zuid-Afrika, Luwellyn Sanders. (Foto: Raoul Lith)


Op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) is vandaag een memorandum of understanding (mou) getekend met Zuid-Afrika. Minister Winston Lackin plaatste zijn handtekening namens Suriname, en zijn collega Luwellyn Sanders namens Zuid-Afrika. De samenwerking moet de relatie tussen beide landen verstevigen en discussies stimuleren over gezamenlijke belangen, op het gebied van mijnbouw, cultuur, luchtvaart en de agrarische sector.

“Het is een ondertekening van een mou waarin Suriname en Zuid-Afrika een instrument introduceren, een consultatie mechanisme, welke de bedoeling heeft beide landen in staat te stellen zaken die we op de bilaterale agenda hebben in een bepaald format uit te voeren, zodat de focus blijft op zaken die wij afgesproken hebben," legt Lackin uit. Op het gebied van mijnbouw wil Suriname kijken hoe de ervaring, technische know-how, en menskracht te koppelen aan de sector hier.

Lackin zegt dat Suriname een belangrijk deel van zijn historie op het Afrikaanse continent heeft. De culturele diplomatie is volgens hem een van de belangrijke instrumenten die versneld kan helpen bijdragen tot het vergemakkelijken van andere samenwerkingsvormen, zoals handel. De luchtvaartverbinding is ook een belangrijk aandachtspunt in het programma. “We kunnen leren van Zuid-Afrika hoe de shift gemaakt is van mining naar agro en die direct is verbonden aan wetenschap, technologie en duurzame werkgelegenheid.” Dit is volgens Lackin een van de belangrijkste sectoren omdat het om duurzaamheid gaat.

De komende twee dagen zal de Zuid-Afrikaanse delegatie gesprekken voeren met andere instituten en organen die mogelijk dienstbaar kunnen zijn binnen de samenwerking. Sanders, bevestigt het belang van de aandachtsgebieden die aangehaald werden door collega Lackin.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 12 August
Thursday 11 August
Wednesday 10 August