Geen opiniepeiling vóór 25 mei door IDOS, Nikos en SWI
11 May 2015, 00:01
foto


Nikos, Stichting Wetenschappelijke Informatie (SWI) en IDOS zullen geen opiniepeilingen houden vóór de komende verkiezingen. Marten Schalkwijk van Nikos zei zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen op Radio ABC , dat het vrij duur is om een onderzoek te doen. Zonder eigen kosten voor het maken van analyses, kost een onderzoek minimaal SRD 30.000. Hij heeft samen met Apintie drie peilingen gehouden, maar is verder ermee gestopt.

John Krishnadath, directeur van IDOS, die ook gast panellid was in het programma, deelde mee dat hij ook geen opiniepeiling de komende twee weken zal verrichten. Hij is net als Schalkwijk ook tot de conclusie gekomen dat niet alle mensen die meewerken aan de opiniepeilingen eerlijke antwoorden geven. Zij kunnen zich vaak ook niet meer herinneren op wie zij de vorige keer hebben gestemd.

Jack Menke, directeur van SWI, een van de pioniers op het gebied van peilingen, beaamt dat er veel tijd in gaat zitten. Als onderzoekers werken zij zonder kosten in rekening te brengen voor hun eigen tijd. Zij hebben tot nu toe peilingen gedaan omdat ze als onderzoeker ook geïnteresseerd zijn in de gegevens. Volgens de drie onderzoekers is het in Suriname niet te doen om een telefonische enquête te houden. Ook de kiezerslijsten blijken onvoldoende betrouwbaar te zijn. Het werken met een vast bestand is ook niet ideaal. Veel mensen verhuizen ook in korte tijd.

De echte opiniepeiling zal plaatsvinden op 25 mei, wanneer de kiezers hebben gesproken.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August