Bouterse: Volk bepaalt cijfer regering op 25 mei
10 May 2015, 02:08
foto
President Desi Bouterse


President Desi Bouterse stelt dat het cijfer voor het gevoerde beleid door het volk bepaald zal worden op 25 mei. Bouterse grapt dat “we niet over hoeven te gaan, maar blijven zitten.” De president heeft een uitgebreide presentatie gehouden over het gevoerde beleid en toekomstplannen van de regering. De vooruitzichten zijn prima ondanks interne en externe tegenslagen, en het is zaak dat de nieuwe plannen zo snel mogelijk worden uitgevoerd, concludeert Bouterse.

Het aantal ministeries moet drastisch teruggebracht worden, deelt Bouterse mee. Dit is een belangrijke voorwaarde om het overheidsapparaat efficiënt te maken. Hij onderkent dat elke regering ministeries heeft gecreëerd om politieke vrienden te accommoderen. “Het apparaat is log. We moeten de ‘guts’ hebben om dit ‘waterhoofd’ successievelijk terug te brengen”, geeft Bouterse aan. Er is al een team van deskundigen bezig met het samenstellen van een plan voor deze operatie.

Om de economische ontwikkeling te garanderen, zijn er nog meer hervormingen nodig stelt Bouterse. “Er zal meer geproduceerd moeten worden, ons land heeft het laagste productiecijfer van Latijns-Amerika”, deelt de president mee. “Andere bronnen van inkomsten moeten aangeboord worden.” Het onderwijs moet gemoderniseerd en afgestemd worden op de te ontwikkelen sectoren. Het juridische kader moet worden aangepast “omdat het huidige systeem afgestemd is op de oude economische ordening”. De overheid moet een faciliterende rol gaan spelen en incentives creëren zodat bedrijven beter gedijen en internationaal kunnen concurreren.

Er is een stevig fundament gelegd in de afgelopen jaren en er moet verder op gebouwd worden, meent Bouterse. “We hebben van prominenten tot nu gemiddeld een zes gehad voor het beleid”, merkt de president op. “We weten dat men ook niet zo gul is met cijfers. We zullen op 25 mei het cijfer krijgen van de bevolking.” Bouterse rekent op een tweede regeertermijn. Hij wil op 26 mei al beginnen aan het uitvoeren van de plannen. Voor hem is het belangrijk om de verkiezingen te winnen om de vele plannen te kunnen realiseren. Wat niet af is, zal in de tweede termijn worden aangepakt.

René Gompers

U kunt de presentatie van de president over de economische vooruitzichten hier downloaden.
pdf-icon.gif Presentatie_economische_vooruitzichten.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May