'Geen verantwoording verschuldigd aan ex-NVB directeur'
22 Mar 2015, 08:00
foto


Als de voormalige directeur van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) over bedrijfszaken informatie wil, dan moet hij naar het ministerie van Financiën of de accountant spreken. Trouwens ‘ik ben Simons geen verantwoording schuldig, maar de ministeries van TCT en Financiën. Het is ook niet mijn stijl om bedrijfszaken in de media praten te bespreken’, zegt directeur Lesley Daniël, aan Starnieuws. Op 16 maart heeft de ex-directeur in een brief aan minister Falisie Pinas van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) om onderzoek gevraagd naar de volgens hem financiële wantoestand bij de NVB.

Romeo Simons spreekt onder meer van een betalingsachterstand aan bushouders die is opgelopen in de miljoenen. ‘Dit ondanks het feit, dat het ministerie van Financiën de subsidie van SRD 2.700.00 per maand aan NVB volgens de regels overmaakt. De directie wordt gebrek aan verantwoordelijkheid verweten’, is een citaat uit de brief aan de bewindsman. Volgens Daniël rapporteert hij maandelijks hoe het geld is besteed. En als dat niet gebeurde zou de overheid geen geld overmaken voor de betaling aan bushouders. ‘Als directeur heeft Simons nooit een goedgekeurde jaarrekening gehad. Ik heb na overname een aantal zaken moeten corrigeren om dit gedaan te krijgen.’

Daniël snapt de rol van Simons niet in verband met het verlopen van contracten van bushouders. Mensen kunnen niet begrijpen dat een contract voor een bepaalde tijd is en dat het niet automatisch wordt verlengd. Wat hem bevreemdt, is dat de groep die tekeer gaat niet eens heeft gevraagd om verlenging. Het bedrijf heeft drie maanden van te voren gemeld dat er geen verlenging zou plaatsvinden. Daniël is over het probleem van de bushouders in gesprek met Kenneth Themen van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS). Onder meer is afgesproken dat iemand met vijf contracten en volgens de regels heeft gereden twee kan overhouden. De NVB-directeur merkt op dat er ook bushouders zijn die er met de pet naar hebben gegooid. Zo verkochten sommige de buskaarten niet. Zij krijgen dus geen verlenging. Van de ongeveer 100 bushouders worden contracten van 25 niet verlengd.

Daniël vermoedt dat wat er nu gebeurt een politieke set is vooral hoe de oud directeur, tevens ook SPA-topper, opkomt voor de bushouders. Over de betalingsachterstand rond het veiligstellen van het pensioen van ex-directeur Simons, zijn er afspraken gemaakt met het Pensioenfonds.

U kunt de open brief hier downloaden.
pdf-icon.gif Deurwaarderexploot.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May