Korpschef: Faya Blo niet opgeheven; wordt geëvalueerd
06 Feb 2015, 06:00
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


De speciale eenheid Faya Blo, die bestaat uit politie en militairen, is formeel niet opgeheven. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt aan Starnieuws dat conform de afspraken met de procureur-generaal een politie-eenheid onder verantwoordelijkheid van de korpschef staat. Er is nu een evaluatieproces ingezet, legt de politiebaas uit.

Een aantal incidenten dat zich op verschillende momenten heeft voorgedaan, maakt dat de korpsleiding genoodzaakt was zich te beraden. Tijdens een optreden van Faya Blo in Balona de vorige maand, heeft een zestienjarige verdachte het leven gelaten. Dit heeft gemaakt dat besloten is Faya Blo diepgaand te evalueren.

Tjin Liep Shie geeft aan dat Faya Blo altijd twee elementen heeft gehad: 1. Een zeer succesvolle aanhoudingseenheid die overwegend uit politieambtenaren bestond en 2. Een onopvallende surveillanceeenheid die overwegend uit militairen bestaat. De leden van de aanhoudingseenheid, zijn allen toegevoegd aan het Arrestatieteam en zullen onder meer als observatie-unit de zware criminaliteit blijven bestrijden. Een groot deel van deze groep is ex-lid van het Arrestatieteam. Het voortbestaan van de surveillanceeenheid is reeds enige tijd een punt van discussie. Voorlopig is deze eenheid niet actief.

De structurele samenwerking met het Nationaal Leger waarbij onder meer de opvallende surveillance (in zwart-witte voertuigen) van de politie wordt versterkt, gaat gewoon door en staat niet ter discussie. Het voortbestaan van Faya Blo hangt af van de meerwaarde die deze eenheid toevoegt en nieuwe procedures om ernstige incidenten te voorkomen, deelt de korpschef mee.
Advertenties