AZP pakt zorgpunten Basiszorgverzekering aan
08 Jan 2015, 10:00
foto
Algemeen directeur Antoine Brahim van AZP.


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) staat ook voor 2015 voor grote uitdagingen om zijn positie te verbeteren. Algemeen directeur Antoine Brahim somde tijdens de jaarafsluiting diverse projecten op die succesvol uitgevoerd zijn, maar er is ook huiswerk meegenomen naar dit jaar. Hij noemt de aanname van de sociale wetten bijzonder belangrijk, maar plaatst kanttekeningen bij de uitvoering van de Wet Nationale Basiszorgverzekering.

Er is een maximum premie ingesteld voor de basiszorgverzekering waar zorgverzekeraars zich aan moeten houden. De dekking van de verzekering is bepaald en de zorgverleners moeten om de tafel met de zorgverzekeraars voor
onderhandeling over de tarieven. "In feite is de hoogte van de tarieven hierdoor indirect ook gemaximeerd. De huidige tarieven voor gezondheidszorg in het algemeen en voor specialistische zorg in het bijzonder, zijn nog altijd achterhaald en te laag", vindt Brahim. Van (Staats)ziekenhuizen wordt enerzijds
verwacht dat zij op "eigen benen" moeten staan aangezien de subsidies/suppleties per 1 januari 2014 zijn afgeschaft. Anderzijds wordt een plafond gecreëerd door de indirect gemaximeerde tarieven waardoor er nauwelijks mogelijkheden meer zijn voor inkomsten verhoging.

Er vindt volgens Brahim een verschuiving plaats van gezondheidszorg diensten van de Staatsziekenhuizen naar particuliere ziekenhuizen, instellingen en klinieken. De sociaal zwakkeren en on- en minvermogenden konden in de afgelopen jaren voor gezondheidszorg altijd bij de Staatsziekenhuizen terecht en niet bij particuliere ziekenhuizen, die zich immers op het standpunt stelden dat zij geen financiële vergoeding konden krijgen voor hun diensten. Hierdoor is de inkomensportefeuille van de Staatsziekenhuizen voor het overgrote deel opgebouwd uit de zogenaamde SOZA-patiënten en on- en minvermogenden. Met de basiszorgverzekering met een basisdekking kan de burger nu kiezen uit de diverse ziekenhuizen. Op zich is dit een goede ontwikkeling, maar er is volgens Brahim nauwelijks sprake van een overgangsperiode die nodig is voor de Staatsziekenhuizen voor aanpassing aan marktconform handelen. Door de invoering van de wet neemt het volume bij de particuliere ziekenhuizen, instellingen, apotheken e.a. toe door toename van patiënten/klanten en neemt het volume af bij de Staatsziekenhuizen en aan hun verbonden afdelingen die hun dienstverlening moeten aanpassen aan de vrij plotseling veranderde (markt)situatie. Over de werking van de basiszorgverzekering zijn er nog een heleboel vragen.

"Het AZP neemt geen afwachtende houding aan; wij blijven onze transformatie koers volgen en blijven werken aan een verhoging van de weerbaarheid van ons ziekenhuis! Heel recent is er een aanvang gemaakt met de onderhandelingen tussen de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen over de tarieven voor de basiszorgverzekering. De uitkomst hiervan is van eminent belang voor de financiële positie van ons ziekenhuis", deelt Brahim mee. Het AZP neemt prominent deel aan de onderhandelingen en voert nauw overleg met de raad van commissarissen over de doelen en de te volgen strategie.

Brahim ging verder in op de doelen die voor dit jaar gesteld zijn en de uitvoering van het strategisch plan met een 2020 visie.

U kunt AZP Flash nr 15 hier downloaden.
pdf-icon.gif Nieuwjaarsrede_AZP.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May