Groeten Bouterse aan Willem-Alexander cadeau Brasadey
22 Nov 2014, 01:00
foto


Het Platform Surinaamse Diaspora (PSD) houdt zaterdag in Wassenaar, Nederland, een 'Brasa dey congres'. Het hoofddoel van dit congres is om de economische mogelijkheden en sociale potenties van de Surinaamse diaspora in Nederland te belichten. In Nederland worden vanaf vandaag tot en met 25 november meerdere Brasadey's of srefidensi-bijeenkomsten gehouden", zegt Robby Makka, voorzitter van de Kenniskring, die een van de initiatiefnemers is, aan Starnieuws. Een van de belangrijke sprekers op het congres is Lucretia Redan, de Surinaamse zaakgelastigde in Nederland.

Makka deelt mee dat de activiteit volgeboekt is, terwijl nog heel wat personen op de wachtlijst staan. Er moet een entree van Euro 20 per persoon worden betaald. Makka merkt op dat 'de groeten die president Desi Bouterse stuurde naar koning Willem-Alexander een speciaal cadeau is voor de Brasadey'. Bouterse stuurde de groeten terug toen de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman zijn geloofsbrieven op 12 november aanbood aan Bouterse en de groeten van de koning overbracht.

“Het herstel van de relatie Suriname-Nederland op staatshoofdenniveau tussen Bouterse en Willem- Alexander, de acceptatie van de geloofsbrieven van Noorman en de reactivering van receptie op de Surinaamse ambassade in Den Haag op 25 november, zijn speciale cadeaus die de Brasadey van het PSD extra cachet zullen geven. Liever na 4,5 jaar gekeerd dan ten hele gedwaald", zegt Makka. PSD is het platform van drie overkoepelende Surineds organisaties, Kenniskring Nederland-Suriname (KK), Suriname Inspraak Orgaan (SIO) en de Vereniging van Surinaamse Nederlanders (VSN).

Correct kantelpunt
Volgens Makka is de 'groeten terug' van Bouterse politiek correct en een diplomatiek kantelpunt. Het is zeer welkom, rond de 39e srefidensi herdenking op 25 november en vlak voor deze Brasadey, ook wel omgedoopt tot dag der Diaspora. Vorig jaar, op 23 november 2013, werd te Driebergen, de PSD geproclameerd. Toen werd 25 november uitgeroepen tot Diaspora dag.
'Elkaar groeten' is diplomatieke beleefdheid, tevens zakelijke vriendschap en getuigt van volwassenheid van het land, meent Makka. Voor hem is het ook het teken van Brasa! "We zien dat de president een regen aan geloofsbrieven ontvangt. En als het in Suriname op deze wijze 'regent', druppelt het ook bij de Surineds”, zegt Makka. Eigenlijk zegt de President niet meer, 'take your bundle', maar 'bring your bundle'. Geen stoel maakt plaats voor een gesprek. We zien ook dat zaakgelastigde Redan goed zichtbaar is in Nederland. Zij is een van de sprekers op de Brasadey en verdient alle lof", zegt Makka, die begrepen heeft dat de ambassadeur van Suriname in Nederland, op basis van wederkerigheid, binnenkort een feit zal zijn.

De relatie Nederland-Suriname komt primair het volk ten goede. En zeker de Diaspora zal ervan profiteren. Diaspora bestempelt '2 World, 1 universe'. Volgens Makka is Diaspora synoniem voor Goudmijn. En elke Surined bezit een Goudmijn aandeel. Deze aandelen kan men middels banken, brokers maar ook door bundeling in 'bromtjie dyari' verband out- performen binnen de 'eindeloze brug' tussen Suriname en Nederland. "Maar ook in verbinding met andere 'rootslanden' is dit aandeel te 'verzilveren'. Platform Surineds 'omhelst' daarom zijn Diaspora. Er wordt veel gesproken en geschreven over Diaspora. Er is Jawaspora, Indiaspora, afrikaspora, Chinesespora, etc. en vooral wereldwijd grote betrokkenheid van jonge diaspora. Verder worden toekomstperspectieven in deze 'sector' geanalyseerd op wat diaspora allemaal kan doen. Dat is zeer prijzenswaardig", vindt Makka.

De bedoeling van het Brasadey congres is om de Surineds weer bij elkaar te brengen en instrumenteel te doen zijn bij de ‘branding’ en ‘marketing’ van de Republiek Suriname. Het is nooit genoeg. Diaspora bestaat uit migranten, arbeiders, ondernemers, studenten, professionals, artiesten, onderzoekers, maar vooral vernieuwers. De groep is enorm groot. Suriname en Diaspora moeten prominenter worden.
De visie van de meeste Diaspora- en Surineds organisaties is dat landen als Suriname en Nederland 'een verplicht onvrijwillig huwelijk' zijn aangegaan zonder kansen voor een echt- of vechtscheiding. Ze zijn gedoemd na welk incident en welke ruzie dan ook weer met elkaar samen te werken. Het zal altijd zijn: “Met Vriendelijke groet en de groeten terug”. De 'en' in het midden is Diaspora, stelt Makka.
Op de Brasadey zal er naast een congres, ook gepaste Surinaams muziek, eten en sfeer zijn.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February