Groeten Bouterse aan Willem-Alexander cadeau Brasadey
Makka deelt mee dat de activiteit volgeboekt is, terwijl nog heel wat personen op de wachtlijst staan. Er moet een entree van Euro 20 per persoon worden betaald. Makka merkt op dat 'de groeten die president Desi Bouterse stuurde naar koning Willem-Alexander een speciaal cadeau is voor de Brasadey'. Bouterse stuurde de groeten terug toen de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman zijn geloofsbrieven op 12 november aanbood aan Bouterse en de groeten van de koning overbracht.
“Het herstel van de relatie Suriname-Nederland op staatshoofdenniveau tussen Bouterse en Willem- Alexander, de acceptatie van de geloofsbrieven van Noorman en de reactivering van receptie op de Surinaamse ambassade in Den Haag op 25 november, zijn speciale cadeaus die de Brasadey van het PSD extra cachet zullen geven. Liever na 4,5 jaar gekeerd dan ten hele gedwaald", zegt Makka. PSD is het platform van drie overkoepelende Surineds organisaties, Kenniskring Nederland-Suriname (KK), Suriname Inspraak Orgaan (SIO) en de Vereniging van Surinaamse Nederlanders (VSN).
Correct kantelpunt
Volgens Makka is de 'groeten terug' van Bouterse politiek correct en een diplomatiek kantelpunt. Het is zeer welkom, rond de 39e srefidensi herdenking op 25 november en vlak voor deze Brasadey, ook wel omgedoopt tot dag der Diaspora. Vorig jaar, op 23 november 2013, werd te Driebergen, de PSD geproclameerd. Toen werd 25 november uitgeroepen tot Diaspora dag.
'Elkaar groeten' is diplomatieke beleefdheid, tevens zakelijke vriendschap en getuigt van volwassenheid van het land, meent Makka. Voor hem is het ook het teken van Brasa! "We zien dat de president een regen aan geloofsbrieven ontvangt. En als het in Suriname op deze wijze 'regent', druppelt het ook bij de Surineds”, zegt Makka. Eigenlijk zegt de President niet meer, 'take your bundle', maar 'bring your bundle'. Geen stoel maakt plaats voor een gesprek. We zien ook dat zaakgelastigde Redan goed zichtbaar is in Nederland. Zij is een van de sprekers op de Brasadey en verdient alle lof", zegt Makka, die begrepen heeft dat de ambassadeur van Suriname in Nederland, op basis van wederkerigheid, binnenkort een feit zal zijn.
De relatie Nederland-Suriname komt primair het volk ten goede. En zeker de Diaspora zal ervan profiteren. Diaspora bestempelt '2 World, 1 universe'. Volgens Makka is Diaspora synoniem voor Goudmijn. En elke Surined bezit een Goudmijn aandeel. Deze aandelen kan men middels banken, brokers maar ook door bundeling in 'bromtjie dyari' verband out- performen binnen de 'eindeloze brug' tussen Suriname en Nederland. "Maar ook in verbinding met andere 'rootslanden' is dit aandeel te 'verzilveren'. Platform Surineds 'omhelst' daarom zijn Diaspora. Er wordt veel gesproken en geschreven over Diaspora. Er is Jawaspora, Indiaspora, afrikaspora, Chinesespora, etc. en vooral wereldwijd grote betrokkenheid van jonge diaspora. Verder worden toekomstperspectieven in deze 'sector' geanalyseerd op wat diaspora allemaal kan doen. Dat is zeer prijzenswaardig", vindt Makka.
De bedoeling van het Brasadey congres is om de Surineds weer bij elkaar te brengen en instrumenteel te doen zijn bij de ‘branding’ en ‘marketing’ van de Republiek Suriname. Het is nooit genoeg. Diaspora bestaat uit migranten, arbeiders, ondernemers, studenten, professionals, artiesten, onderzoekers, maar vooral vernieuwers. De groep is enorm groot. Suriname en Diaspora moeten prominenter worden.
De visie van de meeste Diaspora- en Surineds organisaties is dat landen als Suriname en Nederland 'een verplicht onvrijwillig huwelijk' zijn aangegaan zonder kansen voor een echt- of vechtscheiding. Ze zijn gedoemd na welk incident en welke ruzie dan ook weer met elkaar samen te werken. Het zal altijd zijn: “Met Vriendelijke groet en de groeten terug”. De 'en' in het midden is Diaspora, stelt Makka.
Op de Brasadey zal er naast een congres, ook gepaste Surinaams muziek, eten en sfeer zijn.
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost