VSB wil overleg over vaststelling energieprijs
14 Sep 2014, 00:00
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter VSB


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wil om de tafel zitten met de regering over de verhoging van energietarieven. Er is schriftelijk om een onderhoud gevraagd. President Desi Bouterse heeft aangekondigd met de sociale partners te overleggen over de energiesituatie. VSB zit niet in het Tripartiet Overleg waar een onderhoud al is geweest.

Ferdinand Welzijn, voorzitter van VSB, om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de verhoging goed moet worden doorgesproken. Het bedrijfsleven betaalt al een verhoogd tarief in vergelijking met de gewone huishoudens. Verhogingen zullen effect hebben op de prijzen. Om te voorkomen dat de inflatie zal toenemen doordat de goederen duurder worden, is het nodig om zaken goed te bespreken.

De VSB wil ook weten hoe de prijs zal worden opgebouwd. Welke investeringen zullen gedaan moeten worden om de energie te kunnen garanderen. Ook het vastrecht dient onder de loep te worden genomen. De president heeft al aangekondigd welke sectoren en bedrijven marktconforme koersen zullen betalen. Over de prijs van US$ 0,26 per kilowattuur (kWh) is er een verschil van mening tussen diverse belanghebbenden. Huishoudens betalen US$ 0,06 per kWh. Deze groep zal 2 dollarcent meer betalen. Welzijn zegt dat het belangrijk is om inzage te hebben in het kostenplaatje en de investeringen die gedaan moeten worden, zodat de prijs per kWh transparant is.
Advertenties