Pikin Poika protesteert tegen verkavelaar in gebied
04 Sep 2014, 19:00
foto
De bewoners van Pikin Poika protesteren tegen de activiteiten van Suricom Park.


De verkavelingsactiviteiten van Suricom Park, een verkavelingsproject van de landbouwvereniging De Eenheid, roepen hevige protesten op van de bewoners van het inheems dorp Pikin Poika in het district Wanica langs de Saramaccarivier. Brieven en petities van het dorpsbestuur aan bevoegde instanties hebben niet geleid tot verandering van de situatie.

De Eenheid heeft lang geleden een landbouwperceel in grondhuur gehad dat binnen het traditioneel grondgebied van Pikin Poika valt en dit stuit de bewoners van het dorp tegen de borst. Het bestuur van de vereniging ging enkele jaren ertoe over om de toegangsweg naar de kostgrondjes en jachtgebied van de bewoners te blokkeren, en onlangs is zij ook begonnen met een verkavelingsproject, overigens zonder bestemmingswijziging van de grondhuurbeschikking, zegt Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika.

De Eenheid heeft zelfs percelen “cadeau gedaan” aan de president, en gisteren werd een feest daar georganiseerd wat nieuwe protesten heeft uitgelokt. “Pikin Poika bestaat al meer dan 250 jaar en de dorpelingen zullen hun grondgebied nooit en te nimmer opgeven”, zegt Van der Bosch. De lokale gemeenschap beraadt zich over verdere stappen tegen de bezetting van het grondgebied van Pikin Poika.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May