Meer dan 50 nabestaanden dienen OAS-klacht in
02 Sep 2014, 06:00
foto


Meer dan 50 nabestaanden van 8 december 1982 hebben de klacht ondersteund, die ingediend is bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens (IACHR) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Starnieuws verneemt dat de nabestaanden de advocaat Gaetano Best hebben gemachtigd om de klacht namens hen in te dienen.


De klacht is ingediend op 29 augustus en wordt mede ondersteund door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) en de Stichting 8 December 1982. De nabestaanden klagen bij IACHR over het niet adequaat vervolgen door de Surinaamse Krijgsraad van de verdachten van de 8 decembermoorden. Het betreft in deze een veel grotere groep van nabestaanden dan de 13 die in 2000 het Hof van Justitie om vervolging van de moorden heeft verzocht. De nabestaanden hebben naast voortzetting van de vervolging talrijke andere eisen gesteld, waaronder ook een wettelijk verbod op het verspreiden van wat genoemd wordt 'de 8 december leugens'.

Tegelijkertijd hebben de nabestaanden op 28 augustus ook een verzoek gericht aan de Krijgsraad om toegelaten te worden om zich op basis van het OAS-Verdrag te mengen in alle 8 december strafprocessen, dus ook in die tegen hoofdverdachte Desi Bouterse.

Procesgemachtigde Hugo Essed bevestigt tegenover Starnieuws dat zijn collega Best als gemachtigde van de nabestaanden, de klacht heeft ingediend. Essed wil niet dieper ingaan op de feitelijkheden, maar verwijst naar de te houden persconferentie woensdag. “Daarbij zal mr. Best uitgebreid ingaan op de inhoud van de ingediende klacht en zal aan de pers een vertaling van delen van de klacht, waaronder de gestelde eisen, ter beschikking worden gesteld”, licht Essed een tipje van de sluier. De persconferentie zal om 09:00 uur live via Radio Apintie worden uitgezonden.
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March