'Wong djowo' moet zich verenigen
10 Aug 2014, 03:00
foto
Voorzitters van diverse politieke partijen in Mariënburg.


Alleen als ‘wong djowo’ zich verenigt en de eenheid bewaart, zal het mogelijk zijn om regeermacht te verwerven. Dit was de boodschap van verschillende politieke leiders zaterdag op Mariënburg. Duizenden waren getrokken naar de plantage om 124 jaar Javaanse immigratie te vieren en om de ‘day of wong djowo’ gestalte te geven. Het evenement was georganiseerd door Pertjajah Luhur (PL) en KTPI om te tonen dat er eenheid bestaat onder de Javanen.

Behalve culturele activiteiten was er ook ruimte voor sport en ontspanning. Enkele activiteiten werden onderbroken voor de toespraken. “De immigranten zijn geronseld geworden om hier te komen werken. En daarna heeft men ze zoveel beloofd en niks waar gemaakt”, haalde Willy Soemita, voorzitter van de KTPI aan. “Het ronselen gebeurt nog steeds. Door de politieke partijen die ook zoveel beloven en niks waarmaken. Daar moet een einde aan komen. We moeten ons deel opeisen”, riep Soemita op.

PL-voorzitter, Paul Somohardjo, voegde er aan toe dat de ‘wong djowo’ niet langer als decoratie zal fungeren in samenwerkingsverbanden. Somohardjo haalde fel uit naar de NDP. “Ze hebben hun ‘tjasnet’ gegooid. Maar ze gaan niks vangen. Er is ook geen plaats meer voor ze in deze boot. Fu tron president den habi fu kon na wong djowo!” verzekerde Somohardho.

John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname, Chan Santokhi, coördinator van het Nieuw Front en Celcius Waterberg, voorzitter van BEP, wezen de aanwezigen op het belang van samenbundeling. “De eenheid onder deze samenwerkende partijen gaat moeten helpen om dit land te redden in 2015”, zei Santokhi. “Deze combinatie heeft de capaciteit daarvoor.“ Na de toespraken werd een krans gelegd bij het monument van de Javaanse immigranten. Daarna kregen de leiders een rondleiding op de plantage met als hoogtepunt de oude suikerfabriek.

René Gompers

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March