Goudhandelaar betrokken in grote smokkelorganisatie
12 Jun 2014, 10:00
foto


In Guyana eisen boze mijnbouwfunctionarissen een diepgaand onderzoek naar een grote goudsmokkelbende, waarbij een prominente dealer, het land besteelt voor honderden miljoenen dollars. Een goudhandelaar wordt ervan beschuldigd dat hij meer 4.665 kilogram goud naar Suriname heeft gesluisd.

Hij is een prominente zakenman in Georgetown en zou ook nauwe banden hebben met het kabinet van de Guyanese president. De regering van president Donald Ramotar heeft vorige week nog haar diepe bezorgdheid uitgesproken over de daling van de goudinkomsten. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn die inkomsten afgenomen met maar liefst 20 procent tot 5.325 kilogram. Guyana had gepland om voor het eerste halfjaar dat eindigt op 30 juni, 7.790 kilogram goud binnen te halen. De sector worstelt om de achterstand in te halen.

Als blijkt dat de smokkelpraktijken waar zijn, hebben ze waarschijnlijk een grote impact op de economie. In de afgelopen jaren is de goudsector net als in Suriname uitgegroeid tot de grootste buitenlandse valutaverdiener en is de sector een belangrijke bron van inkomsten. Ook de suikerindustrie in buurland Guyana maakt moeilijke tijden door. De rijstsector beleeft echter glorietijden en stevent af op een recordproductie. Toch is het de goudsector die de staatskas van regering Ramotar spekt, en dat ondanks de dalende goudprijzen op de wereldmarkt.

Eén procent belasting
Er zijn speculaties van hamsteren geweest, maar ambtenaren van zowel de Guyana Gold Board en de Guyana Gold en Diamond Miners Association vinden de beschuldigingen van smokkel belangrijk. Ze zeggen dat ze onderzoek hebben verricht naar ten minste een grote goudhandelaar van het North Georgetown / Alberttown gebied, die grote hoeveelheden goud zou smokkelen naar Suriname.
De goudmarkt in Suriname is voor buurland Guyana aantrekkelijk. Suriname rekent slechts één procent belasting op goudverkopen. Guyana daarentegen rekent zeven procent aan royalty’s en belastingen.

Beide mijnwerkersorganisaties zeggen dat de betreffende handelaar het goud tegen een hogere prijs opkoopt van andere dealers. Hij betaalt maar liefst 10.000 Guyanese dollars (US$ 48,55) meer dan wat zijn concurrenten aanbieden. De handelaar koopt één ounce (31.1 gram) goud op voor 230.000 Guyanese dollars (US$ 1.117).

"Uit de verslagen die wij krijgen, blijkt dat deze handelaar veel kopers aantrekt door zijn hogere prijs. Er is een reden waarom hij zich kan veroorloven om meer te betalen ... hij krijgt goede prijzen in Suriname, zodat de mijnwerkers met hun goud meer krijgen. Echter verliest het land miljoenen dollars door de handeling van deze dealer, " stellen de twee mijnwerkersorganisaties. Een officiële aanklacht is nog niet ingediend vanwege de banden die deze handelaar heeft met het kabinet van president Ramotar.

"We zijn bang voor het verzet. We onderzoeken op dit moment een aantal opties in deze gevoelige kwestie. Laten we duidelijk maken dat wij als mijnwerkers worden beschuldigd van magere opbrengsten, maar het is deze ene dealer die er de oorzaak van is dat de mijnwerkers de schuld krijgen. "

US$ 14 miljoen misgelopen
Er wordt geschat dat deze dealer ten minste 4.665 kilogram goud heeft gesmokkeld naar Suriname. Hij zou gebruik hebben gemaakt van een georganiseerde operatie, waarbij hij bescherming geniet van hooggeplaatste functionarissen in Suriname, schrijft Kaieteur News. Door de handelingen van deze dealer zou Guyana US$ 14 miljoen aan inkomsten hebben misgelopen. Een aantal kleinere afnemers, niet per se vergunninghouders, zou ook profiteren van de “poreuze” grens tussen de twee landen om goud te smokkelen. Daarbij komt bij kijken dat de Surinaamse kopers betalen in Amerikaanse dollars. De dealer heeft zijn vergunning twee jaar geleden gehad.

Terwijl andere handelaren duizenden ounces goud voor het jaar hebben opgegeven, heeft deze dealer in het noorden van Georgetown slechts 900 gram opgegeven bij de Guyana Gold Board, bevestigt een functionaris van dit staatsbedrijf. Ingewijden schatten dat er dit jaar 8.039 kilo goud is gesmokkeld naar Suriname door de handelaar en andere personen.
In Guyana hebben zeven goudhandelaren een vergunning op zak. Vorig jaar heeft Guyana US$ 648 miljoen verdiend aan zijn goud-exporten. De goudprijzen tuimelden van US$ 1.800 per ounce naar iets meer dan US$ 1.200 vorig jaar. De regering heeft de mijnwerkers aangespoord om hun productiekosten te verlagen.
Advertenties