Bouterse: Waterprobleem Commewijne wordt opgelost
02 May 2014, 00:00
foto


Als alles volgens plan verloopt zal het waterprobleem van Commewijne over zeven maanden opgelost zijn. Dit deelde president Desi Bouterse mee te Waterland in het district Para. Met de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep) is een overeenkomst gesloten voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie. Hiermee zal het water uit de Surinamerivier gezuiverd worden en zullen de bewoners van Commewijne eindelijk kunnen beschikken over vers en zoet water.

Commewijne heeft overwegend zoutwater en te weinig zoetwaterbronnen om de bewoners van goed drinkwater te voorzien. Het probleem wordt groter door de toename van de plaatselijke bevolking. Bij de ingebruikname van een NDP partijcentrum vorige maand, werd de president dringend verzocht het waterprobleem op te lossen. Hij antwoordde dat er naar oplossingen gezocht werd en dat er geduld betracht moest worden. Voor het eind van het jaar zullen alle mensen op Commewijne beschikken over gezond water schatte de president te Waterland. Bouterse vroeg om een applaus “want tachtigduizend jaar den sma no ‘abi watra drape en gewoon baka sebi moen a probleem o los op.”
Met de Belgische Watergroep heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een contract getekend voor het bouwen, leveren en installeren van een zuiveringsinstallatie. De installatie wordt in Vlaanderen gebouwd.

De Belgen hebben geruime tijd het water in de Suriname- en de Commewijne rivier onderzocht. “Gekozen is voor het oppervlaktewater van de Surinamerivier” geeft Marlon Oosterling, hoofd Watervoorziening aan. “Het water in de Commewijne is te zout en zou het te duur worden om te zuiveren.” Oosterling zegt dat er andere mogelijkheden zijn om het water uit de rivieren te zuiveren, maar dat dit systeem veel goedkoper en efficiënter is: het oppervlaktewater zuiveren en distribueren naar de huishoudens. “Het water wordt opgezogen, heel goed gezuiverd, en je kunt hem gebruiken voor alles. Het is een systeem dat in België wordt gebruikt en het werkt goed. Dit is de meest voor de hand liggende oplossing voor Commewijne.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May