Certificering rijst zorgt voor meer inkomsten
06 Aug 2010, 12:00
foto


Landbouwers kunnen meer voor hun producten krijgen als de rijst Fairtrade gecertificeerd wordt. Hierdoor kan het product tegen een betere prijs worden in de regio, omdat consumenten meer vertrouwen hebben in Fairtrade gecertificeerde producten. Guyana en Suriname hebben de mogelijkheid om een certificatie aan te vragen.

Dit project zal door het Europese Ontwikkelingsfonds gefinancierd worden. Fairtrade biedt producenten betere handelsvoorwaarden en deals. Hierdoor kunnen de landbouwers hun inkomsten verhogen en betere plannen maken. Ook consumenten helpen mee. Ze kiezen bewust voor producten met een Fairtrade-merk.

Professor Sieuwnath Naipal, één van de adviseurs van dit project, zegt dat de concurrentiepositie en de productiviteit van de landbouwsector verbeterd zal worden. Hij merkt op Suriname voldoet aan de meeste standaarden om de label aan te vragen. De boeren moeten zich beter organiseren in coöperaties of verenigingen. ‘Een gereorganiseerde structuur zal de kleine boeren blijvende sociale en economische voordelen bieden die verder gaan dan de inkomensvoordelen van Fairtrade”, aldus Naipal. Daarnaast mag er geen sprake zijn van dwang- of kinderarbeid. Ook het gebruik van landbouwchemicaliën moet aan banden gelegd worden.

Dit project is al ver gevorderd. Er werd eerder een onderzoek gedaan naar Fairtrade- certificatie voor rijstexport uit Guyana en Suriname. De bevindingen werden tijdens een bijeenkomst in de vergaderzaal van Concorde aan de belangstellenden gepresenteerd. Dit was de derde bijeenkomst. Het ligt nu aan de landbouwers, vooral de kleine boeren, om zich goed te organiseren om het proces van Fairtrade- certificatie op gang te brengen.

De productiekosten per hectare bedraagt 1000 dollar en het gemiddelde opbrengst is 4,5 tot 5 ton per hectare per jaar. In Guyana liggen de productiekosten met ongeveer 500 dollar hoger. De wereldwijde productie van ongedopte rijst was in 2008 684 miljoen ton. Verwacht wordt dat dit aantal in 2010 zal dalen naar 678 miljoen ton. Fairtrade producten liggen wereldwijd in de schappen.

(Wanita Ramnath)

Monday 10 August
Sunday 09 August