Doctor Breeveld tussen artikel 1 en artikel 2
29 Sep 2013, 19:00
foto


Ik heb geen titel voor mijn naam staan, ik ben maar een eenvoudige en overtuigde Surinaamse burger, die in de loop der jaren nogal veel geleerd heeft. Het is te betreuren wanneer hoogopgeleide intellectuelen zich verslikken in de kwaliteit van de doorsnee Surinamer. Niemand is, zoals eerder, in staat om het gewone volk voor de gek te houden. Een poging hiertoe is recentelijk gedaan door de politicoloog dr. Hans Breeveld door middel van een ingezonden stuk op donderdag 26 september 2013 op de nieuwssite Starnieuws met als kop: “De President tussen een radioprogramma en DNA”. Breeveld geeft in dit artikel een reactie op de discussie die is ontstaan na zijn uitspraken tegenover de journalist Wilfred Leeuwin, opgenomen in een eerder artikel eerder artikel van dezelfde nieuwssite en wel op woensdag 18 september 2013 met als kop: “Communicatie Bouterse via Bakana Tori niveau verlagend”.
Ondergetekende, presentator van het programma Bakana Tori, nu op de SRS, de staatszender, heeft samen met velen uit onze democratische samenleving kritiek geleverd op de stellingen van doctor Breeveld. Ik houd u enkele belangrijke passages voor uit het artikel van 26 september 2013 en ik vraag aan de aandachtige lezer om de vetgedrukte zinnen goed te bestuderen.

“De ontwikkelingen na het verschijnen van een Starnieuws bericht d.d. 18 september jl. - waarin een interview met mij was opgenomen - nopen mij tot een reactie. Dit moet ik doen, omdat ik helaas in dat artikel en daarna niet altijd juist ben geciteerd ”.

“Na het artikel op de bewuste morgen gelezen te hebben belde ik de heer Leeuwin, die mij geïnterviewd had. Hij gaf toe dat ik nimmer gezegd had dat Bouterse geen charismatische leider is en dat de zinsnede: “Het past gewoon niet in een democratie dat de president onaangekondigd naar een radiostation stapt om een monoloog te houden” geen citaat van mij was . Dat kan ook niet, omdat het zonneklaar is dat in een democratie elke burger gaan en staan mag waar hij of zij wil. Wat ik tijdens het interview heb benadrukt is dat de president primair in de Nationale Assemblee (DNA) verantwoording moet afleggen. In de zinsnede “President onwaardig” - in het betreffende artikel - herkende ik mij ook niet terug”.

De doctor schrijft verder:
“Nog geen 20 minuten na het telefoontje met de heer Leeuwin belde de heer Cliff Limburg mij. Ik gaf hem aan dat het artikel van Starnieuws de geest ademt van het interview dat ik had met de heer Leeuwin. Er stonden echter wat zaken in waar ik minder gelukkig mee ben en dat ik die net doorgegeven heb aan de heer Leeuwin”.
“Ik benadrukte tegen de heer Limburg dat ik nooit gezegd heb dat de president niet naar Bakana Tori mag gaan, maar dat op basis van de grondwet, DNA het primaire orgaan is waar hij verantwoording moet afleggen. Wie schetst mijn verbazing dat enkele uren later en de dagen daarna de heer Limburg juist die zin – die ten onrechte in het artikel stond – zou gebruiken om te 'tamboereren'. Geeft dit de intentie, de geest en de aard van het programma 'Bakana tori' weer”?
Einde citaat.

Het is inderdaad zo dat ondergetekende op woensdag 18 september 2013 om 11:23 uur contact heeft gemaakt met doctor Breeveld om over het artikel verschenen op die dag te praten. Doctor Breeveld begon het gesprek door aan te geven dat ik goed moet letten op de naam die onder dat artikel stond, dus de naam van de journalist Wilfred Leeuwin. Ik laat het aan de lezers over om na te gaan waarom deze opmerking gemaakt is. Terugkomend op de bovenstaande vetgedrukte delen is het goed om te benadrukken dat doctor Breeveld tot op de dag dat ik dit stuk zit te schrijven nimmer aan de journalist gevraagd heeft om die “onjuistheden” te corrigeren of te nuanceren. Echter blijkt dat doctor Breeveld in de pen klimt om de presentator van het programma Bakana Tori te bespreken. Betekent dit dat doctor Breeveld gelukkig is met de “onjuistheden” die op schrift zijn vastgelegd?
Waarom geeft de wetenschapper Breeveld pas na 8 (acht) dagen een schriftelijke reactie op dat wat volgens hem onjuist is weergegeven in het bedoelde artikel?

Verder stelt doctor Breeveld enkele zaken aan de orde, bijvoorbeeld:
“-De inhoud c.q. het thema van wat uitgezonden zal worden is meestal niet van te voren bekend. Zij die zouden willen luisteren, maar reeds andere verplichtingen hebben worden teleurgesteld.”
Hetgeen doctor Breeveld stelt is juist. Echter is het zo dat het programma ook in extenso wordt opgenomen. Daarom bestaat de mogelijkheid voor diegenen die het gemist hebben, om alsnog ernaar te luisteren (zo zij dit willen).

De doctor stelt verder:
“-Het lukt velen – die bellen – niet om door te komen.”
Bij De Nationale Assemblee lukt het velen eveneens niet om toegang te krijgen tot de publieke tribune in de vergaderzaal of om dat live-verslag via de radio te beluisteren.

“-De programmamaker kan ongewenste telefoontjes filteren.”
Wat de wetenschapper verstaat onder ongewenste telefoontjes is voor mij niet duidelijk, eveneens durf ik het niet eens te vermoeden in welk kader ik het woord filteren, zoals doctor Breeveld dit heeft gebruikt, zou moeten plaatsen.

Laatste citaat doctor Breeveld:
“-Hetgeen op de radio wordt besproken wordt meestal niet vastgelegd. Ongestraft kunnen allerhande beloften worden gemaakt. Als er later daarnaar verwezen wordt, kan ontkend worden.”
Ik heb eerder gesteld dat het bedoeld programma altijd wordt opgenomen en de aflevering met President Bouterse is zelfs gefilmd.

Vermeldenswaard is dat Bakana Tori van de SRS een niet langer weg te denken programma van en voor het volk is. Het is een goed beluisterde radioshow met interactie van het luisterend publiek, waar alle serieuze politici rekening mee houden. Vele van deze politici hebben zich via dit programma gericht tot de samenleving en tot de vele buiten Suriname wonende luisteraars die via internet het programma dagelijks volgen. De politicoloog Hans Breeveld is in het jaar 2009 ook ongevraagd en onaangekondigd de studio binnengestapt om bijvoorbeeld de politicus Arnold Kruisland van repliek te dienen, omdat laatstgenoemde onterechte opmerkingen zou hebben gemaakt over hem. Onder andere heeft doctor Breeveld via Bakana Tori toen zijn naam gezuiverd. Deze dienstverlening geeft de geest en de aard van het programma Bakana Tori duidelijk weer.

Laat het duidelijk zijn dat ik het logisch vind dat onze President verantwoording verschuldigd is aan DNA, zoals opgenomen in de Grondwet van de Republiek Suriname. Echter staat er in geen enkel artikel dat de President alle vergaderingen van de volksvertegenwoordiging zelf moet bijwonen. In de Grondwet staat duidelijk wanneer de aanwezigheid van de President absoluut vereist is. Onder andere is dit zo bij de indiening van de begroting aan het begin van een nieuw dienstjaar. Wij moeten ons in deze discussie niet louter laten leiden door tradities (voormalige presidenten), maar op dat wat nadrukkelijk in de Grondwet staat. In deze is het misschien goed om te verwijzen naar de uitspraak van de bestuurskundige drs. August Boldewijn dat de President in het Parlement verantwoording moet afleggen, maar dat de politieke realiteit ons leert dat er in DNA ook politieke steekspelletjes zich voordoen waar het volk (de kiezers) nooit achter kan staan. In elk geval (woorden van gelijke strekking).
Het volk heeft bijvoorbeeld geen enkel DNA-lid gekozen om geen quorum te verlenen of om onder amandelbomen plaats te nemen, noch minder om zich te misdragen.

Doctor Breeveld stelt verder dat ondergetekende haast iedereen die een mening ventileert die hem niet zint, meent met de grond gelijk te moeten maken.
Ik, Cliffton Limburg, mag mij gelukkig prijzen dat het mij genoegzaam lukt om vraagstukken voor de kleine en ook de grote persoon te analyseren en te verduidelijken. Als ik in deze discussie, ontstaan na de uitspraken van doctor Breeveld, in herinnering breng dat de democraat Hans Breeveld minister was na de kerstcoup van 1990, dan is daar niks mis mee. Als dat moet heten: ”met de grond gelijkmaken”, dan is dat voor rekening van doctor Breeveld. Als ik de uitspraak moet herhalen dan doe ik dat in volle overtuiging, want in mijn vak dien ik te werken met de juiste feiten. Het is een vaststaand feit dat de in 1950 in Paramaribo geboren Johannes Breeveld op 40-jarige leeftijd tot minister van Binnenlandse Zaken werd benoemd in de overgangsregering Kraag/Wijdenbosch, nadat de regering Shankar/Arron op 24 december 1990, indien ik de reacties van ons volk meeneem, terecht door het leger was weggebeld na het onwaardig en natieverlagend optreden van president Ramsewak Shankar in Nederland.

Ik wens tot slot te onderstrepen dat ik vanaf 1989 in de omroep zit en sinds het jaar 2000, dus al 13 (dertien) jaar, de presentator ben van het programma Bakana Tori, en wel op 3 (drie) onafhankelijke radiostations (Kankantri, Sky radio en nu SRS). Ik ben voldoende bewust van de verantwoordelijkheid die ik heb als programmamaker en vooral ook nu als perschef van de President van de Republiek Suriname. Ik ben bekend met de Internationale Verklaring van de Rechten van de Mens en ik respecteer bovenal het recht op vrije meningsuiting, dat niet grenzeloos is, volledig. Echter verwacht ik ook dat alle andersdenkenden, inclusief doctor Breeveld, ditzelfde recht van ondergetekende om zich vrijelijk te uiten, vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, eveneens respecteren.
Zodoende kunnen wij samen uiteraard ongestoord, de beleving van de democratische principes ervaren.

Paramaribo, 29 september 2013

Cliffton Limburg,

Programmamaker/presentator Bakana Tori 2000-heden
Email: clifton.limburg@president.gov.sr
Telefoon: 472841/421145
Mobiel: 08683286
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May