'Communicatie Bouterse via Bakana tori niveau verlagend'
18 Sep 2013, 06:00
foto
Politicoloog Hans Breeveld


Politicoloog Hans Breeveld kan zich totaal niet terugvinden in stellingen dat president Desi Bouterse zich bedient van unieke communicatietechnieken. Erger nog, Breeveld vindt het niveau verlagend en een staatshoofd onwaardig dat die onaangekondigd zich verlaagt naar het niveau van een populistisch programma om met het volk te communiceren.

“Hoe leuk sommigen dat ook vinden, het spijt me maar daar wordt onze president niet voor betaald. Het past gewoon niet in een democratie dat de president onaangekondigd naar een radiostation stapt om een monoloog te houden. Het kan additioneel zijn maar in de eerste plaats zegt de grondwet in een democratie dat de president verantwoording verschuldigd is aan het parlement", zegt de politicoloog aan Starnieuws. Breeveld wijst er op dat de grondwet duidelijke taal spreekt wanneer wordt aangeven dat de uitvoerende macht bij de president ligt. We zijn al te gauw tevreden, in plaats van assertief te zijn en elkaar en vooral de president er op te wijzen dat hij op een ordentelijke manier via het parlement dient te communiceren met de volksvertegenwoordiging. Daarnaast zou dat kunnen via persconferenties waar journalisten duidelijke, maar vooral kritische vragen stellen.

'One man show'
Breeveld vindt dat met dit gedrag van de president, de democratische structuren waaraan hij verplichtingen heeft, worden gedesavoueerd. We hebben een duur instituut als volksvertegenwoordiging. Breeveld brengt in herinnering dat onder andere de huidige voorzitter van het parlement Jennifer Geerlings-Simons en ex-president Jules Wijdenbosch tijdens hun oppositieperiode, terecht steeds hebben gevraagd wanneer de toenmalige president Venetiaan die toch wel regelmatig naar het parlement kwam, verzuimde om dat te doen.

De politicoloog noemt het een 'one man show' wanneer de president in het programma tal van vragen beantwoordt die in feite niet direct te maken hebben met het gevoerde beleid of beleidspunten die in de regeringsverklaring of in een begroting zijn opgenomen. Ook geen kritische vragen over waarom ministers eervol worden ontslagen terwijl er zoveel ruis is om hun ministerschap en hun ministerie. Die vragen worden wel in het parlement gesteld, is er democratie en discussie mogelijk tussen de president en het volk. In een democratie gaat het vooral om de argumentatie”, zegt Breeveld.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April