Veel doden door overstromingen China en Rusland
19 Aug 2013, 10:00
foto
Overstromingen door zware regenval hebben bijna 8 miljoen mensen in China getroffen. (Beeld: BBC)


In het noordoosten en het zuiden van China zijn tenminste 91 mensen gestorven en worden 111 vermist na dagen van stortregens en overstromingen. Meer dan 840.000 mensen zijn geëvacueerd uit de provincies Heilongjiang, Jilin, Liaoning en Guangdong.

Naar verluid zijn bijna 8 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Het Chinese persbureau Xinhua beschreef de overstromingen in het noorden als de “ergste in decennia.” Onophoudelijke regens teisterden het zuiden in het kielzog van tyfoon Utor.

De regens hebben het spoor-en wegverkeer en de electriciteitasvoorziening afgesneden in Fushun. Bijna 3.000 soldaten zijn bezig met de hulpverlening,

Rusland
Ook het verre oosten van Rusland kampt met overstromingen. Meer dan 20.000 mensen zijn geëvacueerd uit overstroomde gebieden in het oosten van Rusland, waar de rivier de Amur buiten haar oevers is getreden na zware regenval.

Het leger en hulpverleners hebben 166 tijdelijke onderkomens opgezet in drie regio's. Er wordt drinkwater en warm eten verstrekt en ook medische benodigdheden, rapporteert het persbureau RIA Novosti.

Veel mensen weigerden de getroffen gebieden te verlaten. De regio’s Amur en Khabarovsk, in de buurt van de Chinese grens, zijn het zwaarst getroffen.
Zowel de rivier Amur als de belangrijke zijrivier, de Zeya, hebben enorme gebieden overstroomd. Het zijn de ergste overstromingen van deze regio’s in 120 jaar. De schade is tot dusver geschat op ongeveer US$ 91 miljoen.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April