Ziekenhuisafval al zes maanden in open lucht opgeslagen
11 Jun 2013, 00:00
foto
Ziekenhuisafval al maandenlang onbeheerd opgeslagen in een zijstraat van de Commissaris Weytingweg. (Foto: Raoul Lith)


Al ruim zes maanden ligt een geschatte hoeveelheid van 30.000 kilogram ziekenhuisafval onbeheerd op een terrein in een zijstraat van de Commissaris Weytingweg, tussen Leiding 11 en 10 A, opgeslagen. Buurtbewoners vragen zich af waarom de troep niet wordt verwijderd en vrezen dat er een ernstig besmettingsgevaar bestaat.

Het bedrijf Recomsur dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid belast is met het ophalen en verbranden van het afval, bevestigt tegenover Starnieuws dat het spul daar is opgeslagen. Directeur Humphrey Berggraaf zegt dat het ministerie van Volksgezondheid op de hoogte is hiervan en dat samen met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bezig is te zoeken naar een oplossing.

Gestopt met verbranden
Berggraaf zegt dat Recomsur enige tijd terug gestopt is met het verbranden van ziekenhuisafval, omdat de buurtbewoners hebben geklaagd. Het terrein wordt gehuurd door Recomsur die daar het afval en ook petflessen opslaat. Volgen Berggraaf is Recomsur door de eigenaar aangezegd het terrein te ontruimen. “Wij gaan ook ontruimen, maar dat kan nu niet gebeuren, omdat we het afval ergens kwijt moeten en daarover moet Volksgezondheid nog een beslissing nemen. De eigenaar moet dus nog even rustig wachten. De petflessen die wij daar hadden opgeslagen zijn al verwijderd”, zegt Berggraaf die met klem benadrukt dat het niet gaat om 30.000 kilogram afval maar om veel minder.

Berggraaf deelt mee dat er geen besmettingsgevaar aanwezig is. Volgens hem is het besmettelijke afval in het gebouw op het terrein opgeslagen. Wat zich in de open lucht bevindt, zou medisch afval zijn dat niet besmettelijk is. “Het gaat om pampers en ander niet gevaarlijk afval, dat gereed staat voor transport om verbrand te worden. Dat vuil is in zakken opgeslagen dat weer onder een dekzeil staat”, zegt Berggraaf.
Met de regens van nu is het volgens personen in de omgeving een broedplaats voor muskieten, terwijl ook ratten, katten en honden huishouden in het vuil en er een troep van maken. Recomsur is het vorig jaar aangetrokken door Volksgezondheid om ziekenhuisvuil op te halen en het te verbranden.
Advertenties

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May