Strafmindering voor Poeran-bende door optreden CTU
02 May 2013, 06:00
foto


Door eigendunkelijk optreden van de Counter Terrorism Unit (CTU) hebben Gopi P. en zijn broer Ricky S., van de Poeran-bende, strafmindering gekregen van rechter Dinesh Sewrattan. Aan Gopi heeft de rechter een gevangenisstraf van veertien jaar opgelegd en zijn broer Ricky gaat voor 13,5 jaar de bak in. Tegen elk van hen was vijftien jaar celstraf geëist.

De rechter merkte tijdens de zitting deze week op dat de CTU niet onder het Openbaar Ministerie en ook niet onder het Korps Politie Suriname valt. Daarnaast wil de rechter met dit besluit andere organisaties die zich bezighouden met het opsporen van daders en het toepassen van dwangmiddelen attenderen.
De Poeran-bende wordt ervan verdacht diverse gewapende berovingen gepleegd te hebben in de districten Wanica en Paramaribo. Zij werden bijgestaan door de advocaten Oscar Koulen, Irvin Kanhai en Eugene Febis. Twee verdachten van deze bende zijn vrijgesproken, terwijl de overige vijf straffen tussen twintig maanden en zeven jaar kregen.

Houden aan regels
Sewrattan benadrukt dat de overheid zich aan de regels moet houden, zodat voorkomen kan worden dat verdachten vrijuit gaan, ondanks aanwezigheid van voldoende bewijsmateriaal. “De CTU kreeg informatie over deze bende binnen. Een leidinggevende van CTU gaf de opdracht om over te gaan tot de aanhouding. Bij betrapping op heterdaad is iedereen bevoegd om een ander aan te houden. Bij wet is het geregeld hoe er opgetreden moet worden als het om gevallen buiten heterdaad gaat. Daarbij kan een vervolgingsambtenaar of hulpofficier overgaan tot de aanhouding. Indien niet kan worden gewacht, is elke opsporingsambtenaar bevoegd op te treden”, deelde Sewrattan mee.

De CTU is geen opsporingsinstantie en valt niet onder de procureur-generaal (pg). De pg was niet op de hoogte gesteld van de ondernomen actie van de CTU. Een lid van de CTU dat een politieman is, valt bij overheveling naar de CTU niet meer onder het Korps Politie Suriname. Sewrattan legde uit dat de informatie doorgespeeld kon worden aan een vervolgingsambtenaar of een hulpofficier van justitie, maar hier is eigendunkelijk opgetreden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May