‘Baby Doc’ Duvalier voor de rechter
28 Feb 2013, 18:00
foto
Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier


De voormalige heerser van Haïti Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier is vandaag voor het eerst verschenen in de rechtbank voor een hoorzitting. De rechter zal bepalen als Duvalier kan worden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Het was de eerste keer dat Duvalier, die verstek liet gaan op eerdere zittingen, een aantal van zijn vermeende slachtoffers tegenover hem had. Hij is in 2011 teruggekeerd naar Haïti na een verblijf van 25 jaar in ballingschap in Frankrijk.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat honderden politieke gevangenen werden gemarteld of gedood onder het bewind van Duvalier in de periode 1971-’86. Tegenstanders en aanhangers van Duvalier pompten zich in de rechtszaal voor de hoorzitting. In de ingepakte zaal stond Duvalier slechts enkele meters van zijn vermeende slachtoffers.

Supporters gekleed in de kleuren zwart en rood, symbolisch voor heerschappij van Duvalier, riepen "Leve Duvalier", toen hij het gerechtsgebouw binnenkwam. De voormalige Haïtiaanse heerser had zijn advocaten gevraagd om de zitting privé te houden. Hij argumenteerde dat hij ziek was. Zijn vermeende slachtoffers hebben de hoorzitting aangevraagd. Zij willen hem gestraft zien voor misdaden tegen de menselijkheid.

President voor het leven
Een rechter veroordeelde vorig jaar dat Duvalier moet worden berecht voor verduistering van publieke middelen, maar dat de verjaringstermijn om hem te beschuldigen van moord, willekeurige arrestaties, marteling en verdwijningen was verstreken.

Mensenrechtenorganisaties betwisten die beslissing en stellen dat volgens het internationaal recht er geen tijdslimiet is op de vervolging van misdaden tegen de menselijkheid.

Uitgesteld
Duvalier zelf verzet zich tegen de beslissing om hem voor eventuele daden te berechten. Het is aan drie rechters die moeten beslissen of de voormalige leider moet worden berecht. Drie eerdere pogingen om de hoorzitting te houden moest worden uitgesteld toen Duvalier niet kwam opdagen.

Duvalier was net 19 toen hij de titel ‘president voor het leven’ erfde van zijn vader, Francois 'Papa Doc' Duvalier, die Haïti heeft geregeerd sinds 1957. Net als zijn vader, beriep ‘Baby Doc’ zich op een brutale militie – bekend als de Tontons Macoutes – om het land te controleren. In 1986 werd hij gedwongen de macht uit handen te geven door een volksopstand en de Amerikaanse diplomatieke druk. Hij ging toen in ballingschap in Frankrijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May