Brokopondo Overeenkomst 55 jaar
Met de ondertekening is het jaar daarop, in 1959, gestart met de bouw van de waterkrachtcentrale te Afobaka. Voor Suriname was dit een heel groot project, een hydro dam in de Surinamerivier voor het opwekken van relatief goedkope energie.
De voorloper op de Brokopondo Overeenkomst was de intentieverklaring die de Surinaamse regering en Alcoa tekenden op 4 februari 1957 te Paramaribo. Daarin werd overeengekomen dat Alcoa in ruil voor een nieuwe en omvangrijke bauxietconcessie, een aluminiumsmelter zou bouwen. Suriname moest dan wel een dam construeren om hydro-energie op te wekken voor de smelter.
Hydro-energie
Deze opvallende verklaring waarbij een ‘multinational’ zich bereid verklaarde grondstoffen in een derde wereldland te verwerken, is uiteraard niet zonder meer tot stand gekomen, staat in een Suralco update. Over het algemeen waren dergelijke maatschappijen veel eerder geneigd in andere ontwikkelde landen te investeren.
In Suriname liepen ze al langer met de gedachte om bauxiet lokaal te verwerken tot aluinaarde en aluminium. Het grote probleem bij deze verwerking was de enorme hoeveelheid energie die nodig was voor dit proces. Aardolie werd toen nog niet gewonnen in Suriname. De meest voor de hand liggende oplossing was het gebruik van de waterrijke gebieden, om hydro-energie op te wekken. De onderhandelingen om te komen tot een definitieve overeenkomst begonnen kort na de ondertekening van de intentieverklaring.
Geen fondsen
Alcoa zou een raffinaderij en een aluminiumsmelterij bouwen in ruil voor nieuwe en grotere mijnconcessies. Suriname als joint venture partner is verantwoordelijk voor de bouw van een dam en een elektriciteitscentrale. De waterkracht is nodig voor de smelterij en de industriële ontwikkeling van Suriname. Na ondertekening van de intentieverklaring zocht Suriname naar middelen om de dam en hydro-station te bouwen, maar slaagde er niet in fondsen op economisch verantwoorde basis te verkrijgen. Alcoa werd uiteindelijk benaderd om de bouw te financieren voor Suriname en de overeenkomst was een feit.
Op 27 januari 1958 tekenden de regering van Suriname in de persoon van minister-president Johan Ferrier, Gouverneur Jan van Tilburg en de vicepresident van Alcoa en president van Suralco, Laurence Litchfield jr, de overeenkomst. Dit moment gaat de geschiedenis in als een markante gebeurtenis. Het kenmerkt zich als één van de belangrijkste in de historie van de Surinaamse economie in het algemeen en dat van Suralco in het bijzonder.
Vandaag de dag is de impact van dit historisch feit nog steeds van eminent belang voor land en volk van Suriname op zowel economisch als sociaal maatschappelijk gebied, schrijft de Suralco in haar bulletin van 25 januari. In de periode 1959-1960 is binnen de Brokopondo Overeenkomst ongeveer US$ 200 miljoen geïnvesteerd.
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 879
- Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
- Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
- HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
- Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
- President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
- Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
- DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
- Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
- Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
- Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
- Champions League of hulpbronnenvloek?
- Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
- BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
- CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
- Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Eergisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid