Dichter Nolens ontvangt Prijs der Nederlandse Letteren
30 Nov 2012, 14:00
foto
De Vlaamse dichter Leonard Nolens. (Foto: Ludo van Geysel)


De Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens (1947) ontving vandaag in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van Koningin Beatrix. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.

Een 'uitzonderlijk dichter’ noemt de jury onder voorzitterschap van Herman Pleij hem. ‘Aan zijn poëtica ligt het geloof ten grondslag dat werkelijkheid en schrijven een eenheid vormen, in die zin dat het schrijven van meet af aan deel uitmaakt van de werkelijkheid. Onmodieus verwerpt hij de tegenstelling tussen het woord en het leven.’ Dit meldt de Nederlandse Taalunie.

Een internationale prijs
De voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, Pascal Smet benadrukte dat het hier gaat om een internationale prijs, een prijs van Nederland, Vlaanderen en Suriname samen. Hij sprak Nolens toe met de woorden: ‘Wij vieren vandaag in u het meest sublieme dat de Nederlandse taal voortbrengt: een groot dichter.’

Nolens heeft sinds zijn debuut in 1969 een heel persoonlijk oeuvre opgebouwd. Zijn bundel Liefdes verklaringen (1990) werd in Nederland bekroond met de Jan Campertprijs en in België met de Driejaarlijkse Staatsprijs. In 1997 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend. Op zijn vijfenzestigste verscheen een nieuwe editie van zijn verzamelde bundels: Manieren van leven: gedichten 1975-2011. Naast poëzie schreef Nolens dagboeken en was hij vertaler, voornamelijk van werk uit het Frans, Duits en Italiaans.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samen beleid voeren op het gebied van het Nederlands. Het beleid wordt bepaald door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.
Advertenties

Friday 22 January
Thursday 21 January
Wednesday 20 January