Autoriteiten verbaasd over negatief reisadvies Nederland
16 Oct 2012, 12:15
foto


Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies voor Nederlanders naar Suriname aangepast. Mensen die van plan zijn te gaan reizen rond en tussen de steden Moengo en Albina in Suriname, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om eerst informatie in te winnen over de veiligheid. "Voor het gebied rond en tussen de steden Moengo en Albina dient men alert te zijn op criminaliteit van aldaar opererende bendes."

Overste Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, is zeer verbaasd over dit advies uit Den Haag. Hij zegt aan Starnieuws dat het absoluut niet waar is dat opererende bendes de dienst uitmaken in dit gebied. "Het overheidsgezag geldt op het gehele grondgebied van Suriname. Met dit bericht worden mensen bewust op een verkeerd been gezet", benadrukt Linscheer.

Bewust bezig
Deze mededeling van Buitenlandse Zaken brengt Linscheer in verband met de pogingen van Nederland om de top van de Europese Unie en ACP-landen te boycotten. "De Fransen kunnen ook bevestigen dat er niks aan de hand is met dit traject. Dagelijks komen diverse Fransen naar Suriname", stelt Linscheer.

De gewestelijke politiecommandant van Albina, Lesley Geldorp zegt aan Starnieuws dat hem helemaal niet bekend is dat er bendes zijn in het district. "Wij hebben geen aangiften over berovingen, gepleegd door bendes. Het gebied is veilig en de Fransen maken veel gebruik van de weg", zegt Geldorp. Ook majoor Jozef Laurens, regiocommandant van Albina, kijkt vreemd op van het reisadvies van Nederland.

Vuurwapengeweld
"Overvallen en berovingen zijn vaak gewelddadig en het gebruik van een vuurwapen wordt niet geschuwd. Vermijd daarom afgelegen gebieden, stille straten en stille parken en ga na zonsondergang niet alleen over straat", stelt het Nederlandse departement van Buitenlandse Zaken verder.

Linscheer vindt dat hier sprake is van 'kwaadaardige opzet'. De beweringen zijn nergens op gebaseerd. In alle landen moeten mensen stille parken en straten vermijden. Hij benadrukt dat deze waarschuwing aan Nederlandse reizigers nergens op slaat en volkomen uit de lucht is gegrepen. Suriname is een van de veiligste landen in het Caribisch gebied.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May