O.S. 1 Flora heeft goede ervaring met 'naschoolse opvang'
09 Oct 2012, 03:00
foto
Schoolleider Humphrey Jeroe staat achter in de eerste klas voor de huiswerkbegeleiding op de Openbare School 1 Flora, maandag. (Foto: Edward Troon)


De O.S. I Flora is een van de 67 scholen die met het project naschoolse opvang en begeleiding is gestart. Schoolleider Humphrey Jeroe vertelt aan Starnieuws dat ongeveer 220 van de 444 leerlingen meedoen aan dit project. Bij de aanvang van het schooljaar hebben de ouders van de leerlingen in de eerste tot en met de zesde klas, een registratieformulier meegekregen met de vraag of hun kind wel of niet mag deelnemen aan het project.

Jeroe geeft aan dat hij de registratieperiode open zal houden. “Wij willen zo snel mogelijk de brieven binnenkrijgen, maar wij willen niemand dwingen. Er zijn ouders die misschien nog niet goed begrijpen waar het omgaat en een beetje twijfelen.”

Nu ook huiswerkbegeleiding
Het project ‘Naschoolse opvang en begeleiding’ is vorig schooljaar geïntroduceerd. Het doel is om de kinderen, wier ouders nog niet thuis zijn na schooltijd, opvang te bieden. “Die kinderen hangen her en der en maken geen huiswerk en ons tweede doel is dat zij begeleid worden in hun huiswerk en meedoen aan sport- en spelactiviteiten”, licht Jeroe toe. Er zijn gevallen waar de ouders geen toestemming geven, maar de kinderen wel willen deelnemen of omgekeerd. Vanuit de school wordt het belang van de huiswerkbegeleiding zoveel mogelijk aan hen uitgelegd.

De O.S. I Flora heeft in het vorig schooljaar meegedaan aan het eerste pilot project. Het is goed bevallen, zegt Jeroe, “alleen dat stukje huiswerkbegeleiding was nog niet van de grond gekomen. Wij waren al tegen het eind van het schooljaar.” Tussen één en twee krijgen alle leerlingen en leerkrachten een warme maaltijd. De huiswerkbegeleiding begint om twee uur en duurt anderhalf uur, waarna de kinderen mogen kiezen tussen creatieve of sport- en spelactiviteiten.

De school wordt ook bezocht door leerlingen die op een grote afstand wonen. Jeroe geeft aan dat het ministerie van Onderwijs het schooltransport voor dit project heeft aangepast. De schoolbus rijdt nu drie keer, 's morgen om de kinderen af te zetten, om één uur om de kinderen op te halen die niet participeren en dan weer vijf uur.

Edward Troon
Advertenties