Nieuw Aurora al 3 maanden zonder stroom
27 Sep 2012, 02:00
foto
Hoofdkapitein Carlo Sampie van Nieuw Aurora. (Foto: Ranu Abhelakh)


De avond is gevallen over Nieuw Aurora aan de Boven-Suriname. Het dorp wordt alleen verlicht door de bijna volle maan. Hier en daar klinkt het geluid van een particuliere generator. “We hebben al drie maanden geen stroom in Nieuw Aurora en Tjaikondre”, zegt hoofdkapitein Carlo Sampie aan Starnieuws. Hij is al 28 jaar verantwoordelijk voor de dorpen Nieuw Aurora, Tjaikondre, Gunsi en Adawai, tezamen meer dan 2400 inwoners.

“Un ben habi wan generator, ma soms a ben wroko en soms a ben broko”, zegt Sampie. De hoofdkapitein legt uit dat de verouderde aluminiumkabels het eigenlijke probleem zijn. De regering heeft besloten om alle kabels te vervangen. “Wrokoman de bezig nanga den kabels en mi denki dati a wroko kan keba ini drie wiki.”

'Bisniss' draaien
Sampie benadrukt de belangrijkheid van educatie voor de ontwikkeling van het binnenland. We hebben een goede lagere school in het dorp. “Den yonguwan é go na foto fu teki moro leri”, zegt hij. Sommigen hebben succes en enkelen van hen keren terug naar hun geboortedorp.

De hoofdkapitein geeft aan dat: “skoro wawan no dé nofo fu ontwikkeling”. Zonder elektriciteit kan je geen ‘bisniss’ beginnen. De ondernemende dorpelingen hebben een eigen lichtmotor. Hiermee draaien ze ijskasten, vriezers en houtbewerkingsmachines. Maar ook voor het huishouden is elektra nodig, zodat kinderen ‘s avonds kunnen studeren. Sampie denkt dat het gebruik van zonne-energie een deel van de oplossing is. In ieder geval kunnen ze daarmee 24 uur per dag stroom hebben.

Edward Troon
Advertenties