China geeft miljoenen aan landbouwmateriaal
05 Aug 2012, 00:00
foto
De Chinese ambassadeur, Yuan Nansheng en minister Winston Lackin tekenen de overdracht van het landbouwmateriaal. (Foto: René Gompers)


Suriname heeft ruim US 5 miljoen dollar aan landbouwmateriaal uit China gekregen. In 25 containers zaten machines en kleiner gereedschap bestemd voor de landbouwers in het binnenland.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) had in 2010 bij het departement Buitenlandse Zaken een projectdossier ingediend voor het financieren van landbouwgereedschap voor de agrarische ontwikkeling . "Met de steun van China is daar gestalte aan gegeven en heeft vandaag de overdracht plaatsgevonden", legt LVV-minister Hendrik Setrowidjojo, het verloop van het project uit.

Van houwers tot tractoren is er ingekocht in China. De inkopen worden verdeeld onder ondernemers uit Para, Marowijne, Brokopondo en Commewijne die lopende landbouwprojecten hebben. De kleine ondernemers zullen nu in staat zijn hun productie te verhogen om het eigen gebied te voorzien én om aan de landelijke vraag te voldoen. Voor enkelen zullen exportmogelijkheden worden gecreëerd.

Voldaan aan behoefte
In het district Marowijne loopt een project met een Franse supermarkt om vijf aardvruchten waaronder Chinese tayer en yams in Suriname af te nemen. De lokale landbouwers worden met het gereedschap in staat gesteld hun deel van de overeenkomst na te komen: aardvruchten produceren naar de standaarden van de Europese Unie.

“Dit is het resultaat van het beleid om het maximale te halen uit de relaties met het buitenland”, zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. “Er is veel behoefte aan hulp in financieel, technisch en materieel opzicht. Vandaag is voldaan aan een grote en dringende behoefte op landbouwgebied."
Een ander landbouw project behelst een cassavefabriek dat komt in Para. Cassave zal in de fabriek tot onder andere cassavemeel worden verwerken. Deze meel zal worden geëxporteerd naar Trinidad en Barbados. Met de Brazilianen zal worden samengewerkt aan dit landbouwproject. De eerste exportladingen zullen vóór het eind van het jaar plaatsvinden, verzekerde Lackin.

Steun en samenwerking
Hij gaf verder aan dat met de laatste ontwikkelingen zoals de hernieuwde scheepsroute naar Brazilië, de rest van Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied, de overheid invulling geeft aan exportmogelijkheden voor lokale ondernemers. Met deze inkopen uit China krijgt de kleinlandbouwer een extra steun in de rug.

De Chinese ambassadeur, Yuan Nansheng, zegt dat de samenwerking tussen Suriname en China alleen maar hechter wordt: de bezoeken naar China worden frequenter en nieuwe vormen van samenwerking en steun worden besproken. Hij kijkt uit naar het bezoek van de NDP-delegatie aan de Chinese overheid en de meeting van de bevelhebbers van het Surinaams en Chinese leger in Beijing.
Lackin gaat in november naar China voor de vijfde Consultation meeting tussen het Caribisch Gebied en China.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May