1 juli boodschap: Behandel je medemens met respect
24 Jun 2012, 04:00
foto


Tata Kwasi ku Tata Tinsensi herinnert aan de vooravond van de herdenking van de afschaffing van de slavernij aan de gruwelijkheden die hebben plaatsgegrepen. De toenmalige kolonisator heeft voor de bewezen diensten deze mensen nooit publiekelijk om hun inzet geprezen of gezegd spijt te hebben voor de inbreuk die gemaakt is op hun recht op leven. "Behandel je medemensen met respect, doe geen inbreuk op hun mensenrechten", zegt voorzitter Julien Zaalman.

Winti heeft in de slavenperiode haar Kracht bewezen en door geloof in Anana Kedyaman Kedyanpo heeft een volk die honderden jaren in de ban van slavernij vertoefde genoeg kracht kunnen vinden om te overleven, stelt de organisatie in een verklaring.

Strijd geleverd
Zaalman meent dat geen enkel ander geloof dan Winti gestreden heeft voor het behoud van de integriteit en de waarden en normen van de tot slaaf gemaakte mens om zowel innerlijk als uiterlijk de mens te blijven. Om het behoud van het machtsyndroom is samen met de kolonisator ingebeukt op de integriteit, de waarden en normen van deze mens als slaaf. Afrikanen en hun nakomelingen die in ballingschap slavenarbeid moesten verrichten, hebben heel wat onrecht ontvangen voor bewezen diensten.

Tata Kwasi ku Tata Tinsensi herinnert het Surinaamse volk en de nazaten van de Afrikanen eraan dat 1 juli 1863 niet uit de goedhartigheid van de toenmalige machthebber is voortgesproten. Het waren enge zakelijke belangen die de boventoon voerden. Nog steeds zijn de gevolgen van honderden jaren slavenverleden merkbaar in de samenleving en bij de nakomelingen.

Basis van Winti
"Anana Kedyaman Kedyanpo heeft de onderdrukte mens in slavernij laten aanvoelen, dat hij mens was en dat zijn mens-zijn voor hem belangrijker was dan knechting. De grootste waarden waren onder meer om onder elke omstandigheid mens te blijven, te overleven en te zorgen voor nageslacht. En daarmee werd de basis van Winti gelegd als een bevrijdingsleer en het geestelijke houvast", stelt Tata Kwasi ku Tata Tinsensi.

“Laten we een vuist slaan en proberen om op deze wijze vooruitgang te boeken en doelen die ver weg lijken te blijven realiseren voor het nageslacht. Beste nazaten van Afrikanen, zorg ervoor dat uw kinderen een juiste opvoeding meekrijgen van huis uit, stimuleer ze om door studie en hard werken hun gezinsleven op te bouwen. Ze moeten proberen om zodanige posities te verwerven om medebepalend te zijn in maatschappelijke kwesties van zwaarwichtige aard. Werk in eenheid en saamhorigheid om recht van bestaan te hebben. Ga er vanuit dat de band met het verleden de beste wapen is om te overleven. Een belangrijke geloofswaarde in Winti is namelijk dat het kwade het goede nooit en te nimmer mag overstijgen, omdat het goede het geweten zuivert", stelt Zaalman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May