Talentvolle jongeren laten ontwerpen zien
25 May 2012, 21:35
foto
Ivanildo Rozenblad toont met trots zijn sieraden. (Foto: Rachel Dompig)


Jongeren tonen op de 'Jongeren Informatiebeurs' hun talenten. Zij hebben producten vervaardigd die op de beurs verkocht worden. De jongeren willen leeftijdgenoten inspireren om hun talenten te ontwikkelen.

De Jongeren Informatiebeurs 2012 met als thema ‘Informatie, Educatie de bouwstenen van onze natie’, werd vanmiddag officieel geopend door de minister van Sport en Jeugdzaken Ismanto Adna. De beurs wordt gehouden in het Flamboyant Park. Het doel is om jongeren van voornamelijk VOJ- en VOS-scholen, werkende en werkloze jongeren informatie te verschaffen om bewust te kiezen voor een studie of beroep.

Talent
De opkomende talentvolle jongeren wordt de kans geboden hun ontwerpen tentoon te stellen. Ook de kansarme jongeren krijgen de gelegenheid hun kunnen te laten zien in de vorm van toneel, zang en dans met een educatief karakter. “Alle jeugdigen moeten opgroeien tot actieve, participerende burgers. De beurs is een meetmoment en het ministerie zal beleid maken met het resultaat. De kansarme jongeren zullen ook begeleid worden", zegt Adna.

De 15-jarige talentvolle Ivanildo Rozenblad vertelt aan Starnieuws dat hij al een jaar bezig is met het ontwerpen van sieraden. “Het begon vorig jaar toen ik passende sieraden maakte voor de wandelmarsgroep, Mi Afi, waar ik lid van was”, zegt hij. Ivanildo is geïnspireerd door zijn moeder om met de beurs mee te doen. “Een middag toen ik van school kwam zei mijn moeder dat ik mij moest gaan registreren bij Sport- en Jeugdzaken. Ik ben toen geweest en sta vandaag hier om mijn sieraden te verkopenˮ, legt Ivanildo uit. Het was wel hard werken, omdat hij genoeg sieraden moest maken om op de beurs te staan. Hij krijgt voorlopig alleen bestellingen van buren en mensen op school.

Voorbeeld
Lenny Kana van Bernarddorp laat deze kans om te participeren op de beurs niet voorbij gaan. Haar voornaamste doel is om een voorbeeld te zijn voor de jongeren in het dorp. “Ik ben gemotiveerd door Dorothea Paujali om mee te doen. Zij bracht een registratieformulier voor mij om in te vullen”, zegt Lenny.

Het is de eerste keer dat zij participeert op de beurs. Lenny vervaardigt Inheemse klederdrachten, haarstukken en indiaanse sieraden. Deze worden gemaakt met maripa, kokriki, kow-ai en kraaltjes. Zij hoopt wel in de toekomst meer bekendheid te genieten, zodat zij haar cultuur op waardige wijze kan uitdragen.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May