Europees Parlement komt niet naar Suriname
23 May 2012, 16:07
foto


Het Europees Parlement komt niet meer naar Suriname voor de gezamenlijke vergadering met de ACP-landen die in november wordt gehouden. Dit besluit is vandaag genomen. Europarlementariër Toine Manders (VVD) uit Nederland was na de aangenomen amnestiewet een groot offensief begonnen. Thijs Berman (PvdA), was ook op de vergadering vanmiddag. Hij zegt op Twitter dat het om een unaniem besluit gaat.

Manders had een brandbrief geschreven aan zijn collega's om hen te overtuigen de top te verplaatsen naar een ander ACP-land om zo president Desi Bouterse te boycotten. De VVD'er heeft als suggestie Guyana gedaan, welke zal worden besproken met de ACP-landen. Starnieuws verneemt dat het besluit van de EU doorgegeven wordt aan de ACP-landen op een bijeenkomst in Denemarken. Als de ACP-landen toch besluiten dat de locatie Suriname blijft, ontstaat er een probleem.

Nog niet bekend
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken was in een vergadering en kon nu geen reactie geven op dit bericht. Een negen personen tellende commissie van De Nationale Assemblee, onder leiding van Rabin Parmessar, was al bezig om de EU-ACP top voor te bereiden. Er was een logistieke commissie hier geweest en deelde mee dat hun advies positief zou zijn.

Parmessar die met een delegatie in Europa is, zegt aan Starnieuws dat hij nog niet op de hoogte is van het besluit. Hij weet dat er een bijeenkomst was van het Europees Parlement. Hij verwacht pas morgen officieel te horen wat het besluit is van het Europees Parlement.
Advertenties