Ramnandanlal: Amnestie is een politieke zaak
03 Apr 2012, 04:00
foto
Henk Ramnandanlal


Parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) vindt dat de amnestiekwestie een politieke zaak is. De rechtvaardiging van het besluit een amnestiewet in te dienen is een politieke aangelegenheid.

“En omdat het primair om een politieke zaak gaat heeft de grondwetgever de bevoegdheid tot het verlenen van amnestie dan ook gelegd in handen van het hoogste politieke orgaan in dit land, namelijk De Nationale Assemblee”, zei de parlementariër maandag bij de behandeling van het initiatiefontwerp ter wijziging van de amnestiewet. Hij is lid van de commissie van rapporteurs.

Turbulente periode
Om zijn standpunt te staven verwijst Ramnandanlal naar de discussies toen in 1987 een nieuwe grondwet moest worden gemaakt. Volgens hem werd de periode 1980-1990 gekenmerkt door grote politieke turbulentie en instabiliteit met alle gevolgen van dien. Door verschillende krachten zijn pogingen ondernomen die moesten leiden tot normalisatie van het leven in Suriname en het inslaan van een pad gericht op groei, ontwikkeling en democratie.

“Er werd daarbij onderkend dat een nieuwe periode pas dan succesvol zou kunnen worden ingeluid wanneer de oude periode, met al zijn onaanvaardbare kenmerken, zal zijn afgesloten. Het is om deze redenen dat bij de discussies over de grondwet in 1987 in het kader van het zogenaamde Topberaad, door ervaren politieke leiders als Jagernath Lachmon, Henck Arron en Willy Soemita aan het toenmalige militaire gezag is voorgesteld aan de aanname van de grondwet ook een generaal pardon te koppelen voor excessen begaan in de militaire periode vanaf 1980”, meent Ramnandanlal. Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) en Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP) interrumperen en voeren aan dat dit verhaal niet klopt. Lachmon en Arron hebben nimmer voorgesteld om amnestie te geven aan de militairen. Soemita en Dilip Sardjoe zeiden dit in het programma van het kabinet van de president ‘Info Act’.

Richten op toekomst
Ramnandanlal vindt dat het nu tijd is dat de nieuwe generatie politici hun verantwoordelijkheid oppakken en deze kwestie in eenheid oplossen. “Un mus luku ga fesi… voorzitter, de toekomst, daar moeten wij onze blik op richten. Maar dat gaan wij niet doen als we het verleden niet op een correcte wijze afsluiten en voor onze kinds kinderen de geschiedenis op een correcte wijze vastleggen”.

Ramnandanlal is blij dat de indieners van de ontwerpwet nu besloten hebben deze aan te vullen met de vraag om een waarheidscommissie die niet alleen de decembermoorden maar alle andere gevallen en misdrijven in de periode vanaf 1980 zal gaan onderzoeken en de waarheid naar boven brengt.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April