Conservation International wil wettelijke bescherming biodiversiteit
24 Jan 2012, 18:00
foto
Armand Moredjo van Conservation International


Conservation International hoopt dat Suriname in de nabije toekomst een wettelijke regeling maakt waarin de biodiversiteit van het land wordt beschermd. Op die manier kan bij het eventueel uitgeven van concessies, het voortbestaan van bestaande, nieuwe en vreemdsoortige planten- en diersoorten worden beschermd.

Met wetgeving kan ook ingespeeld worden op het behoud en de bescherming van het bos, terwijl plantensoorten die geschikt zijn voor medicinale doeleinden kunnen worden behouden en bestudeerd voor de uiteindelijke productie van medicamenten. Dit zijn onder andere de voornaamste redenen waarom veel waarde moet worden gehecht aan wetenschappelijk onderzoek naar de diversiteit en het buitengewone culturele erfgoed van bosrijke gebieden.

Conservation International (CI) heeft vandaag in hotel Marriott haar laatste onderzoek gepresenteerd. Het veldonderzoek is drie weken verricht nabij het indianendorp Kwamalasamutu in het zuiden van Suriname. In het gebied zijn 1.300 planten- en diersoorten geregistreerd, waarvan de meeste nieuw zijn voor Suriname en de wetenschap. “Eigenlijk is deze ontdekking verrassend hoog voor een periode van 3 weken. Wat als we langer onderzoek hadden gedaan? Waarschijnlijk is het gebied rijker dan we denken”, zegt Armand Moredjo van CI.

Potentie
Aanbevolen wordt dan ook dat het gebied, dat een enorme potentie heeft voor ecotoerisme verder wordt bestudeerd. Ook zal er een beheersplan ontwikkeld moeten worden voor de dieren en vissen die als voeding dienen voor de plaatselijke bevolking en hun toekomstige generaties. De vorige week is het resultaat van het onderzoek in boekvorm aangeboden aan de traditionele gemeenschap van het gebied. Conservation International doet al vanaf 1990 onderzoek naar de ecologische biodiversiteit in verschillende gebieden in Suriname. De organisatie richt zich hiermee op haar voornaamste doel, namelijk het behoud en de duurzame ontwikkeling van de gebieden.

Tijdens het onderzoek hebben de wetenschappers ook de Werehpai rotstekeningen gezien dichtbij het indianendorp. CI werkt samen met de lokale gemeenschappen om dit gebied te behouden en te bevorderen voor ecotoerisme. Werehpai werd in 2000 ontdekt en is de oudste bekende menselijke nederzetting in het zuiden van Suriname. Onderzoekingen hebben uitgewezen dat het gebied vermoedelijk 5.000 jaar geleden al bewoond was. Deze locatie heeft de grootste concentratie aan rotstekeningen die ooit is ontdekt in het Amazonebekken.
Advertenties