Trumps confrontatie met Colombia is waarschuwing voor alle leiders
Colombia's overtreding was het weigeren om twee Amerikaanse vluchten met gedeporteerde migranten te laten landen omdat het militaire en geen civiele transportvliegtuigen waren. Dat was genoeg voor Trump om te dreigen de hamer te laten vallen.
"We zullen niet toestaan dat de Colombiaanse regering haar wettelijke verplichtingen schendt met betrekking tot de acceptatie en terugkeer van de criminelen die ze naar de Verenigde Staten hebben gedwongen", postte Trump op zijn sociale media-site.
Bovenop de tarieven van 25% die hij zei op te leggen, zei Trump dat de VS een reisverbod en "onmiddellijke intrekking van visa" zou invoeren voor Colombiaanse overheidsfunctionarissen, evenals voor bondgenoten en supporters.
Maar later zei het Witte Huis dat Colombia nu had ingestemd met het accepteren van migranten die met Amerikaanse militaire vliegtuigen aankomen "zonder beperking of vertraging". Als gevolg hiervan zal de VS niet doorgaan met de tarieven.
In zijn eerste week in functie leek de Amerikaanse president prioriteit te geven aan uitvoerende maatregelen op het gebied van immigratie boven handelsmaatregelen - zelfs als dat laatste een belangrijke campagnebelofte was. Alsof hij dat punt nog eens duidelijk wilde maken, lijkt Trump nu klaar om landen te straffen waarvan hij vindt dat ze de nieuwe harde immigratiepolitiek van Amerika niet voldoende steunen.
Hij waarschuwt zowel bondgenoten als tegenstanders van de VS: als u niet met de VS samenwerkt, zullen de gevolgen ernstig zijn.
Colombia heeft een tariefoorlog afgezworen, maar de tactiek vormt een test voor de nieuwe regering van Trump.
Als toekomstige sancties leiden tot hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten, zal het Amerikaanse publiek dan bezwaar maken? Zullen ze bereid zijn om wat financiële pijn te tolereren die wordt opgelopen om Trumps immigratieprioriteiten te bevorderen?
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw importeert de VS ongeveer 27% van zijn koffie uit Colombia, evenals andere goederen zoals bananen, ruwe olie, avocado's en bloemen. De koffie-import alleen al is bijna $ 2 miljard waard.
De Colombiaanse president Gustavo Petro reageerde aanvankelijk door te zeggen dat zijn land gerepatrieerde burgers zou accepteren in "civiele vliegtuigen, zonder ze als criminelen te behandelen".
Het is geen geheim dat Petro Donald Trump niet mag - hij heeft in het verleden veel kritiek geuit op zijn beleid op het gebied van migratie en het milieu.
In een lang antwoord op X zei hij dat Trump "de menselijke soort zou uitroeien vanwege hebzucht" en beschuldigde hij de Amerikaanse president ervan Colombianen als een "inferieur ras" te beschouwen.
Petro beschreef zichzelf vervolgens als "koppig" en zei dat Trump weliswaar "een staatsgreep" zou kunnen plegen met "economische kracht en arrogantie", maar dat hij kortom zou terugvechten.
Het belangrijkste zei Petro: "Vanaf vandaag staat Colombia open voor de hele wereld, met open armen."
Dit is iets waar een Amerikaanse president die migratie wil aanpakken zich zorgen over zou moeten maken. Zijn nieuwe regeringsfunctionarissen hebben duidelijk gemaakt dat die missie verder zal moeten kijken dan de Mexicaanse grens.
Trumps keuze voor viceminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, heeft lang betoogd dat "samenwerking met andere landen om dergelijke migratiestromen te stoppen" een "wereldwijde noodzaak van het Amerikaanse buitenlandse beleid" moet zijn. De ruzie van zondag zou samenwerking een stuk onwaarschijnlijker kunnen maken.
Tienduizenden migranten van over de hele wereld, van India tot China, trekken elk jaar noordwaarts richting de VS nadat ze in Zuid-Amerika zijn geland en via Colombia de Darien Gap zijn overgestoken, een belangrijk knelpunt net ten noorden van de grens tussen Panama en Colombia. Het is een gevaarlijke reis die meestal wordt gefaciliteerd door criminele bendes.
In zijn reactie op Trumps acties merkte president Petro op dat als de gesprekken over het beheer van migratie via Darien zouden worden opgeschort, "illegale activiteiten zouden toenemen". Die opmerkingen zouden kunnen worden gezien als een verhulde dreiging van meer ongedocumenteerde migranten op weg.
Petro zei snel dat zijn land gedeporteerde Colombiaanse staatsburgers uit de VS niet zou weigeren - alleen dat ze een "waardige behandeling" moeten krijgen.
Zelfs nadat Colombia actie ondernam om de ruzie te sussen, zei het dat er een dialoog zou worden onderhouden om "de waardigheid van onze burgers te garanderen".
Maar dit soort tarieven zijn een test van wil - en kunnen nog steeds worden toegepast op andere landen die niet akkoord gaan met de eisen van de VS. Zo te zien is dit slechts Trumps openingszet.
Vandaag
-
11:00
SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
-
10:23
Ex-president Wijdenbosch overleden
-
09:32
Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
-
08:48
41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
-
06:51
Zaaien met olie
-
04:53
Kans op korte buien in de middag
-
02:55
Canadese liberalen winnen minderheidsregering
-
00:57
Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
-
00:00
OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost