Frank Essed en Ala Kondre door een dekolonisatie bril
Integratie en assimilatie
Frank Essed schetste een visie over de Surinaamse natie met klasse en etniciteit als basis. In Frank en Vrij (1966) en Een volk op weg naar zelfstandigheid (1973) presenteerde hij zijn idee voor natievorming waarin integratie en assimilatie centraal staan. Essed koppelde hieraan een klassen theorie waarin hij naar de mate van maatschappelijke invloed drie klassen onderscheidt: leidinggevenden, middenstand en lagere volk. In zijn visie is een etnische groep geïntegreerd wanneer deze in alle klassen goed vertegenwoordigd is. Hiermee is de eerste fase van natievorming bereikt.
Koloniale natievorming
De tweede fase van natievorming betreft het assimilatieproces: het onderling aanpassen van de leden van diverse etnische groepen aan elkaar zodat sterke bindingen binnen de afzonderlijke groepen langzamerhand wegvallen en er daarvoor in de plaats een sterke nationale binding ontstaat, en resulteert in een homogene natie. Een vergevorderde integratie is volgens Essed een basisvoorwaarde voor een goede en snel verlopende assimilatie. Een kritische blik op Esseds opvatting laat zien dat deze aansluit bij nu achterhaalde Europese benaderingen van de ‘plurale samenleving’ en de ‘pacificatiedemocratie’ die uitgaan van een negatieve connotatie van diversiteit.
Essed beweert nadrukkelijk dat sterke bindingen binnen etnische groepen ongewenst zijn in de Surinaamse samenleving. Volgens hem is het ideale eindpunt van een natievormingsproces een natie met een uniforme cultuur. In zijn woorden: “Aan de andere kant is de nationale eenheid verdrongen door een etnisch-kulturele heterogeniteit, die remmend werkt op de rationele ontwikkeling van het land en bovendien het noodzakelijk nationaal ideaal door te sterke groepsbindingen versluiert” (Essed 1973).
Verbroederingspolitiek
Essed betoogt verder dat de politieke elites van de etnische groepen via de politiek de assimilatie moesten bevorderen. Hierin ligt stilzwijgend het achterhaalde elite-kartel model van Hoppe (1976) besloten: de elites van de verschillende etnische groepen zouden zich bewust moeten zijn van een mogelijk explosieve situatie welke kan leiden tot etnische conflicten. Daarmee wordt de noodzaak tot politieke samenwerking en het sluiten van compromissen tussen etnische elites gerechtvaardigd: de zogenaamde consensus democratie of verbroederingspolitiek.
Esseds opvatting is een duidelijk voorbeeld van multi-etnische natievorming naar eurocentrisch model gebaseerd op het ideaal van een uniforme cultuur. Dit sluit aan bij het begrip ‘plurale samenleving’ dat ook uitgaat van een negatieve connotatie van etnische diversiteit. Opvallend is dat de Amerikaanse politicoloog Edward Dew die aanvankelijk de verbroederingspolitiek bejubelde hierop terug kwam. Hij wijst op de tekortkomingen waaronder het steeds vastlopen van fragiele coalitieregeringen geleid door etnische elites van politieke partijen, waardoor ‘ontwikkeling’ wordt gedwarsboomd.
Tegen assimilatie
Geïnspireerd door Papa Koenders die in het blad Foetoe-boi stelling nam tegen de koloniale assimilatiepolitiek verscheen Trefossa’s bundel Trotji in 1957 en kwamen vele tongen en pennen los. Er ontstond tussen 1957 en de onafhankelijkheid een explosie van literatuur over diversiteit en eenheid. Jnan Adhin introduceerde het Vedisch begrip ‘Eenheid in verscheidenheid’ en zette zich af tegen de koloniale assimilatiepolitiek. Terwijl de door Adhin gepropageerde ‘Eenheid in verscheidenheid’ zich keerde tegen assimilatie politiek werd zijn visie door de VHP ingepakt in de verbroederingspolitiek waarmee etnische elites in stand werden gehouden die de Surinaamse staat en de natuur tot vandaag verkavelen.
Ala kondre
Daarentegen vormde de Ala kondre gedachte een tegenwicht voor koloniale assimilatie. Henk Tjon introduceerde de Ala kondre dron als uiting van de harmonische culturele diversiteit tijdens een culturele show voor een Parlatino vergadering in 1971 in Suriname. De 44 drummers van diverse culturele groepen demonstreerden bij elke compositie (met o.m. kawina, sambura, baitakh gana) een harmonische afstemming van verschillende ritmes en culturen. Daarbij smolten verschillende cultuuruitingen harmonisch samen tot een geheel, terwijl de afzonderlijke culturen (via eigen instrument) waarneembaar bleven. Hiermee werd getoond hoe de Surinaamse wereld met haar diversiteit een harmonieuze samenleving kan creëren, zonder de individuele culturen in het gedrang te laten komen.
Tot vandaag brengt de Ala kondre dron deze erkenning van gelijke rechten van het cultureel erfgoed van de verschillende etnische groepen tot uitdrukking, gebaseerd op onderling respect tussen deze groepen en hun culturen. Helaas blijven etnische elites in de politiek ‘Ala kondre’ net als ‘Bromki dyari’ opportunistisch gebruiken voor kiezerswinst. Tegelijkertijd wordt een niet duurzame extractieve ontwikkelingsstrategie voortgezet en blijven ontwikkeling en een duurzaam cultureel beleid uit.
Jack Menke
Vandaag
-
18:33
NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
-
17:52
Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
-
16:47
Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
-
16:26
Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
-
14:24
Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
-
12:22
Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
-
11:00
SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
-
10:23
Ex-president Wijdenbosch overleden
-
09:32
Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
-
08:48
41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
-
06:51
Zaaien met olie
-
04:53
Kans op korte buien in de middag
-
02:55
Canadese liberalen winnen minderheidsregering
-
00:57
Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
-
00:00
OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost