Girdhari: Stijging wisselkoers door verslapping beleid
De stijging van de wisselkoers de afgelopen weken komt door het verslappen van het beleid van de monetaire autoriteiten. Dit stelt Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in een interview met Starnieuws. Hij weerspreekt de bewering van de governor van de Centrale Bank van Suriname én de minister van Financiën & Planning die aangeven dat de exporteurs de schuldige zijn. Zij zouden niet voldoen aan de 35% retentieregeling. 35% van de ontvangen valuta dient te worden ingewisseld tegen de dagkoers van het moment van de transactie.
Toen de koers van de US-dollar was gedaald van SRD 38 naar SRD 28 werd door deze twee monetaire autoriteiten aangeven dat de daling het gevolg was van het prudente beleid, waarbij het fiscaal en monetair beleid hiervoor hadden zorg gedragen. Nu dat de wisselkoers stijgt, wordt de oorzaak gezocht bij derden en wordt door de monetaire autoriteiten de handen niet in eigen boezem gestoken, voert Girdhari aan. "Dit is de modus operandi geworden. Wat goed gaat komt door hen en wat slecht is wordt veroorzaakt door derden."
Maanden terug, toen de wisselkoers naar beneden ging, konden de exporteurs hun retentievaluta niet kwijt. De handelsbanken wilden blijkbaar geen valuta opkopen, daar op het transactiemoment en het aanbodmoment een neerwaartse verschil was in SRD. "Bij de dalende wisselkoers konden bedrijven en burgers zelf vrijelijk valuta kopen bij de banken, iets wat wij als land jaren niet meer hebben meegemaakt. Waarom heeft de CBvS toen niet hierop ingespeeld om op dat moment de retentiedollars die door de handelsbanken werden geweerd, niet zelf op te kopen en daarmee een veel sterkere internationale reserve op te bouwen. Een vraag die vaak ook wordt opgeworpen door het IMF. Deze valuta heeft in ruime mate de weg gevonden naar de cambio’s die nu de lachende derde lijken te zijn."
De minister van Financiën & Planning zei zelf op de persconferentie dat de autoriteiten de naleving van de retentieregeling hebben nagelaten en treffen blaam in deze. Hierbij heeft de minister ook toegegeven dat de autoriteiten steken hebben laten vallen en waarom nu de schuld schuiven in de schoenen van de exporteurs, vraagt de VES-secretaris zich af. "Ook nu valt het op dat het wisselkoersgebeuren in ons land steeds wordt verklaard vanaf de aanbod-kant, terwijl deze juist vanaf de vraag-kant het best aangestuurd kan worden."
Indien er exporteurs zijn die zich niet houden aan de retentieregeling lijkt het verstandig dat de minister met hen om de tafel gaat zitten en nagaat wat de zorgpunten/bezwaren zijn. De exportsectoren zijn zeer verschillend. Er zijn exportbedrijven die hoge valuta uitgaven hebben en niet kunnen voldoen aan de 35% retentieregeling. Andere zijn geconfronteerd geraakt met enorme stijging van de productiekosten de afgelopen jaren door het beleid van de regering, bijvoorbeeld energie- en inputkosten.
Het is trouwens nog de vraag volgens Girdhari of de procureur-generaal in deze een rol kan vervullen, daar gedegen rechtsgronden ontbreken. De regering heeft het Openbaar Ministerie geschreven over exporteurs die zich helemaal niet houden aan de retentieregeling. Girdhari adviseert de regering om in contact te treden met de betrokken exporteurs om tot oplossingen te komen.
"Als we kijken naar de liquiditeitenontwikkeling van de afgelopen jaren dan zien we een enorme toename van de liquiditeiten massa. Van 2010 tot 2020 is de liquiditeitenmassa toegenomen met ongeveer SRD 6 miljard en de afgelopen vier jaren met een toename van ongeveer SRD 16 miljard. Een deel vindt zijn weg naar bijvoorbeeld de OMO's en CBvS certificaten en een deel wordt consumptief besteed door aanschaf van importgoederen en een deel door de opkoop van valuta. Dit legt een druk op de beschikbare valuta en uiteindelijk resulteert dit in een koersstijging. Krijgen we bovenop de verhoging van de salarissen van de ambtenaren welke ook zorgdraagt voor een toename van de vraag naar importgoederen en valuta. Hiervoor hebben niet de exporteurs gezorgd, maar juist de autoriteiten", benadrukt Girdhari.
Vandaag
-
14:48
Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
-
12:46
Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
-
10:45
Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
-
08:47
Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
-
06:52
Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
-
04:54
Regen, zon en onweer op deze maandag
-
02:56
Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
-
01:01
SATCA trekt zich terug voor intern beraad
-
00:00
President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Eergisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat